Exclusief toegankelijk Registreer voor toegang tot Zorgvisie.nl Lees meer

Alert verliest kort geding van TweeSteden en JBZ

Epd-leverancier Alert heeft twee rechtszaken verloren tegen het TweeSteden Ziekenhuis en het Jeroen Bosch Ziekenhuis (JBZ). Alert verzocht inzage in diverse documenten van de ziekenhuizen. De rechter wees het verzoek af.
Alert verliest kort geding van TweeSteden en JBZ
Foto: ANP - Lex van Lieshout

In het eerste kort geding tegen het JBZ verzocht Alert een audit rapport van Ernst & Young, een overeenkomst en interne documenten van het Jeroen Bosch. De rechter oordeelt dat Alert geen rechtmatige eigenaar is van de genoemde stukken, om deze reden hoeft het ziekenhuis de stukken niet af te dragen. De rechter ziet bovendien niet dat Alert in dit stadium van de procedure een rechtmatig belang heeft bij de vordering van documenten.

Het tweede kort geding tegen het TweeSteden verloor Alert eveneens. Het verzoek om gelijksoortige documenten werd op dezelfde gronden afgewezen. Alert wist ook hier niet voldoende hard te maken dat zij rechtmatig zouden moeten beschikken over diverse interne documenten.

Alert-debacle

Ondertussen hullen de partijen rondom het Alert-debacle zich nog steeds in stilzwijgen. Het debacle startte in 2007 toen het Portugese ict-bedrijf Alert naar de Nederlandse markt kwam. Vier Nederlandse ziekenhuizen (TweeSteden, Jeroen Bosch, Atrium MC en Bernhoven) kozen uiteindelijk voor het ziekenhuisinformatiesysteem en epd van Alert. In 2011 zei het ene na het andere ziekenhuis het contract op met de leverancier. Niet veel later volgde grote schadeclaims. Alert zou niet geleverd hebben wat beloofd was.

Complex en langdurig

In het nieuwste nummer van Zorgvisie ict komen twee juristen aan bod die hun licht laten schijnen op dit onderwerp. Volgens Wolter Wefers Bettinkvan advocatenbureau Houthoff Buruma zijn de ziekenhuizen zeker niet kansloos tegenover Alert. Linda Eijpe van Skoop advocaten vraagt zich af in hoeverre consultants betrokken waren bij het selectieproject en hoezeer zij aansprakelijk zijn.

Gerelateerde tags

2 reacties

  • Rev

    Jammer dat Alert het niet heeft gered. DBC/DOT heeft het pakket in NL de das omgedaan. Een grote jongen in NL heeft dit wel goed op orde. Op het gebied van patiëntenzorg is dat pakket wat minder geschikt maar een ziekenhuis kan nu eenmaal niet zonder geld.

    Jammer dat het NL vergoedingenstelsel/financiering zo enorm complex is, er zijn nl. ZIS-en die veel beter zijn voor de patiëntenzorg.

  • adviseur

    Misschien een idee om de namen van de adviesbureau's bekend te maken die de betreffende ziekenhuizen geadviseerd hebben bij de selectie van deze leverancier? Er zijn namelijk ook hele goede adviesbureau's (ik ken er tenminste één...) die zich vanaf het begin uiterst kritisch hebben opgesteld tegen Alert en dat altijd zijn blijven doen.

Of registreer u om te kunnen reageren.