Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Geen uitwisseling dossier zonder toestemming patiënt

Mark van Dorresteijn
De uitwisseling van medische patiëntgegevens via het Landelijk Schakelpunt (LSP) kan vanaf januari 2013 alleen nog met toestemming van de patiënt. Dat is volgens de eisen die het College Bescherming Persoonsgegevens (CBP) aan het LSP stelt. Dat stelt de Vereniging van Zorgaanbieders voor Zorgcommunicatie (VZVZ)
Geen uitwisseling dossier zonder toestemming patiënt
Foto: ANP - Lex van Lieshout

Zoals bekend kunnen patiënten via hun huisarts of apotheek toestemming geven voor de uitwisseling van hun gegevens via het LSP. Het gaat daarbij om het geven van toestemming voor het ter beschikking stellen van medicatiegegevens of huisartswaarneemgegevens. Andere huisartsen, bijvoorbeeld op de huisartsenpost, en apotheken die gebruik maken van het LSP kunnen die gegevens opvragen. Dat mag alleen als het nodig is voor de behandeling van de patiënt. De gegevens worden niet opgeslagen in het LSP, maar blijven in het dossier van de eigen huisarts of apotheek.

Online toestemming geven

De huisarts of apotheek zal de patiënt om toestemming vragen bij een consult of bezoek aan de apotheek. Begin volgend jaar zal de VZVZ een website lanceren waar patiënten online hun toestemming kunnen regelen.

Gebruik LSP

In een aantal regio’s in Nederland gebruiken zorgverleners het LSP al volop. Zij zullen vanaf januari 2013 voor patiënten die geen toestemming hebben gegeven, geen gebruik meer kunnen maken van het LSP. Mogelijk kunnen gegevens wel op andere manieren worden uitgewisseld, bijvoorbeeld via oudere, regionale netwerken. Zorgverleners spannen zich momenteel optimaal in om zo veel mogelijk patiënten te vragen of zij toestemming geven.

Overgangsperiode niet verlengd

Eerder dit jaar uitte de VZVZ het voornemen om de overgangsperiode voor gebruik van gegevens in het LSP te verlengen tot juli 2013. Dit zou huisartsen en apotheken die het LSP gebruiken langer de tijd geven de patiënt toestemming te vragen. Na contact met het CBP is toch besloten de overgangsperiode niet te verlengen. Dit betekent dat de gegevens van de patiënten die geen toestemming hebben gegeven, per 1 januari 2013 zullen worden verwijderd uit de verwijsindex van het LSP. De patiëntgegevens die aanwezig zijn bij huisartsen en apotheken blijven overigens gewoon bestaan in de systemen van deze zorgverleners.

1 REACTIE

  1. Maar hoe zit het dan met gemeentes die rapporten krijgen van bijv maatschappelijk werk.als dat van pgb geld betaald wordt.?
    Met alle gegevens medicijnen
    Hun gesprekken met bijv de ouders van de patienten.
    Volgens mij mag dat niet,maar gebeurd op grote schaal.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.