Exclusief toegankelijk Registreer voor toegang tot Zorgvisie.nl Lees meer

Huisartsen naar rechter om LSP

De beroepsorganisatie van praktijkhoudende huisartsen, VPHuisartsen, spant een kort geding aan tegen de vier grote zorgverzekeraars. VPHuisartsen wil voorkomen dat verzekeraars huisartsen contractueel verplichten zich aan te sluiten bij het elektronisch netwerk LSP.
Huisartsen naar rechter om LSP
Foto: ANP - Lex van Lieshout

De organisatie zegt voorstander te zijn van goede zorgcommunicatie en veilige uitwisseling van gegevens. 'Aansluiting op het LSP biedt echter op dit moment onvoldoende veiligheidsgarantie. Overigens voldoen de huidige regionale communicatiesystemen evenmin aan alle veiligheidseisen', menen de huisartsen.

Kwalijk

'We vinden het zeer kwalijk dat met de huidige opt-in regeling de indruk wordt gewekt dat inzage in medische gegevens daarmee veiliger en acceptabeler is, omdat de burger daarvoor zelf toestemming heeft gegeven', aldus de woordvoerder van VPHuisartsen. 'Waar het "ja" toe kan leiden kan noch door de patiënt noch door de artsen goed worden voorzien. Men weet gewoonweg niet waaraan men toestemming geeft.' Als oplossing noemt VPHuisartsen optimalisatie van regionale communicatie en uitwisseling tussen zorgverleners.

Verzekeraars

Volgens de Zorgverzekeraars Nederland (ZN) worden huisartsen niet verplicht om zich aan te sluiten op het LSP. Het zouden juist de huisartsen zelf zijn geweest die het initiatief namen om gegevens van patiënten elektronisch uit te wisselen. 'Van belang is dat de patiënt zelf de keuze heeft of zijn gegevens uitgewisseld worden of niet. De patiënt wordt nergens toe verplicht', aldus de verzekeraars.

Gerelateerde tags

2 reacties

 • E.Kriek

  De Eed anno 2013:

  'Al hetgeen mij ter kennis komt in de uitoefening van mijn beroep of in het dagelijks verkeer met mensen en dat niet behoort te worden rondverteld, zal ik uitbesteden aan private marktpartijen” .

 • E.Kriek

  Erg opmerkelijk overigens, de rol van de KNMG. De KNMG heeft duidelijk geen boodschap aan alle (over)duidelijke signalen en aan alle ( goed onderbouwde) bezwaren. Waaronder: het behoud van het medisch beroepsgeheim ! .
  Het medisch beroepsgeheim wordt te grabbel gegooid en uitbesteed aan private marktpartijen.
  KNMG: u bent erg diep gezonken.

Of registreer u om te kunnen reageren.