Exclusief toegankelijk Registreer voor toegang tot Zorgvisie.nl Lees meer

Landelijke Huisartsen Vereniging toch tegen deelname epd

De Landelijke Huisartsenvereniging (LHV) stemt toch niet in met toetreding tot het landelijk elektronisch patiëntendossier (epd). De artsenvereniging wil eerst een verklaring van verzekeraars dat zij huisartsen niet zullen verplichten om zich aan te sluiten bij het zogenoemde Landelijk Schakelpunt (LSP).
Landelijke Huisartsen Vereniging toch tegen deelname epd

De LHV was in eerste instantie voorstander van aansluiting bij het LSP. Tijdens de ledenraadsvergadering van 11 december bleek echter dat de Ledenraad van de LHV pas wil instemmen als de zorgverzekeraars een duidelijke verklaring afleggen dat zij aansluiting op het LSP niet verplicht gaan stellen.

Kort geding
Eerder spande de Vereniging van Praktijkhoudende Huisartsen een kort geding aan tegen de vier grote zorgverzekeraars vanwege de verplichte aansluiting bij het epd. De VPhuisartsen is een afgesplitste vereniging van de LHV.

Niet gerust
In een persverklaring schrijft het LHV-bestuur: 'In het LSP-convenant is afgesproken dat huisartsen en apothekers door zorgverzekeraars niet worden verplicht zich aan te sluiten op het LSP. Dit gebeurt op basis van vrijwilligheid. Toch zijn veel huisartsen hier niet gerust op. Dit wordt onder meer gevoed door de tekst die een aantal verzekeraars in het contract voor 2013 hebben opgenomen. Hierin staat dat huisartsen beseffen dat aansluiten op termijn niet meer vrijblijvend is. Ook zijn er geluiden van zorgverzekeraars in de regio en op social media dat aansluiting op termijn zeker verplicht.'

Gerelateerde tags

Of registreer u om te kunnen reageren.