Exclusief toegankelijk Registreer voor toegang tot Zorgvisie.nl Lees meer

NPCF start beoordelingssite voor e-health

Patiëntenfederatie NPCF heeft een website gelanceerd waarop artsen en patiënten medische apps kunnen zoeken en waarderen. Hierdoor moet beter duidelijk worden welke apps werken en welke niet.
NPCF start beoordelingssite voor e-health
Foto: ANP - Koen Suyk

'Er zijn inmiddels meer dan 20.000 apps en websites voor de gezondheidszorg', zegt Wilna Wind, directeur van patiëntenfederatie NPCF. 'Elke dag komen daar weer nieuwe bij. Dan is het heel goed dat je ergens kunt lezen wat andere bezoekers van de website van zo'n app of website vinden. En hoe ze beoordeeld worden door ervaren patiënten en andere experts. Hoe bruikbaar zijn ze? Hoe betrouwbaar en hoe gebruiksvriendelijk? Wij denken dat deze website voorziet in een grote behoefte aan meer informatie en hulp bij het maken van een goede keuze.'

Verandering
85 procent van de Nederlanders maakt nog geen gebruik van digitale mogelijkheden in de zorg zoals online consulten, doktersafspraken maken via de computer en medische apps. Ruim een derde weet niet van het bestaan van dit soort mogelijkheden rondom e-health. De NPCF stelt dat online toepassingen nog niet op grote schaal worden benut en wil daar met deze website verandering in brengen.

Gerelateerde tags

3 reacties

 • esther.vannoort@curavista.nl

  Ben benieuwd. Ik voorzie wel wat problemen:
  1. staat erbij wat de functie / rol van de beoordelaar is? Het lijkt mij nogal een verschil of een puber, een oudere heer, een moeder met vier kinderen, een professor, een medisch specialist, een huisarts, een praktijkondersteuner etc etc. beoordeelt?
  2. daarmee samenhangend: wat is het doel waarmee iemand de app gebruikt? Eeven om te testen, even om mee te spelen of om dagelijks te gebruiken?

 • E.Kriek

  Wie bepaalt wat de behoeften zijn van ( toekomstige) patiënten? Volgens mij zijn dat die ( toekomstige) patiënten zelf. Niemand anders.
  Ook niet een door VWS gesponsorde club.
  Die portal voor betrouwbare patiënteninformatie is er al lang!
  Zie bijvoorbeeld http://betrouwbarebron.nl/, of http://www.thuisarts.nl/ .
  Ook http://oncoline.nl/ is voor iedereen toegankelijk. Ik noem maar iets.
  En nu moet de NPCF van mijn kosten nog eens de sites gaan toetsen?
  Wat een verspilling.
  Gezond Boeren Verstand (GBV) blijkt de grootste vijand van de NPCF.

 • Maarten

  Dit sluit inderdaad aan bij de (toekomstige) wensen van patiënten. Wat mij betreft trekt de NPCF dit breder en maakt het een portal voor betrouwbare patient-informatie. Zelf moet ik vaak lang zoeken voordat ik er achter kom dat een farmaceut de website heeft gefinancierd, en dan besluit ik de informatie maar te negeren. De NPCF heeft hier inderdaad een rol.

Of registreer u om te kunnen reageren.