Exclusief toegankelijk Registreer voor toegang tot Zorgvisie.nl Lees meer

Denen kiezen voor landelijk EPD

De Deense nationale IT-dienst voor de zorgsector, de NSI (Nationalt Sundheds-IT), heeft InterSystems HealthShare gekozen als systeem waarmee zorginstellingen in heel Denemarken patiëntgegevens gaan uitwisselen. Dat heeft InterSystems gisteren bekendgemaakt.
Denen kiezen voor landelijk EPD

In Denemarken zijn al regionale zorginformatiesystemen. Met behulp van HealthShare worden deze regionale systemen op nationaal niveau met elkaar gekoppeld.

Index

Bij de uitwisseling van patiëntgegevens wordt gebruik gemaakt van de nieuwe Nationale Patiënten Index (NPI). De NPI stelt een index samen van documenten, afkomstig van regionale patiëntendossiers en diverse nationale patiëntendossiers. Deze kunnen dan worden gekoppeld aan de Deense zorgregisters, de zogeheten Sundhedsjournalen.

Privacy

De Deense privacyregels zijn zodanig in het systeem verankerd, dat vertrouwelijke zorginformatie alleen toegankelijk is voor degenen die daar wettelijk toe zijn gemachtigd.  


Zweden

InterSystems versterkt met deze opdracht de positie in de Scandinavische markt. Al eerder werd bij een soortgelijk project in Zweden gekozen voor HealthShare.

LSP

In HealthShare heeft InterSystems ook expertise verwerkt, die is opgedaan bij de ontwikkeling van het Landelijk Schakelpunt (LSP) in Nederland. Bij dit project fungeerde InterSytems als technologiepartner van CSC, die de implementatie van de software voor zijn rekening nam. (ICT)

Lees ook:

KNMG-voorzitter roept op tot actie voor behoud LSP
CSC maakt Oostenrijks LSP
Zorg-ICT Denemarken efficiënter dan Nederlandse

Mario Gibbels

4 reacties

 • no-profile-image

  Peter

  Of men in Denemarken slechter af is met maar 1 overheidsgereguleerde zorgverzekeraar i.p.v. de talrijke zorgverzekeraars met winstoogmerk zoals in Nederland, is maar zeer de vraag.

 • no-profile-image

  Mitrasing

  Het zorgstelsel vd Denen kent maar één zorgverzkeraar...en die doet wrs niet aan risicoslectie...

 • no-profile-image

  Berend

  De Denen hebben misschien een werkende democratie, maar wij hebben het poldermodel!

 • no-profile-image

  Mr.R.M. Dalmijn

  De Denen worden van harte gefeliciteerd met hun EPD. Boeiend te weten dat het Deense parlement uit precies 1 kamer bestaat.

Of registreer u om te kunnen reageren.