Exclusief toegankelijk Registreer voor toegang tot Zorgvisie.nl Lees meer

EPD-scan controleert dossiers op volledigheid

Het onderzoeksinstituut NIVEL heeft samen met het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG) en IQ healthcare een EPD-scan ontwikkeld. Met behulp van deze scan kunnen, zo meldt Medisch Contact, huisartspraktijken controleren in hoeverre zij hun medische dossiers goed bijhouden.
EPD-scan controleert dossiers op volledigheid

Het instrument is, aldus het artikel in Medisch Contact, gebaseerd op NHG-richtlijnen voor dossiervorming en gegevensuitwisseling. Het vergelijkt de EPD's van verschillende huisartspraktijken met elkaar op basis van bijvoorbeeld het percentage geregistreerde patiënten met een allergie. Blijkt dat er in een huisartsenpraktijk opvallend weinig patiënten zijn geregistreerd met een allergie, dan is er alle reden om te controleren of de dossiervorming wel deugt.

Landelijk

De EPD-scan is al uitgetest in de regio Twente en zal daar in het najaar opnieuw ingezet worden om te kijken of de dossiervorming is verbeterd. Op dit moment staan er EPD-scans voor enkele honderden huisartsenpraktijken op stapel en er zijn zelfs plannen om de scan landelijk in te voeren. (ICTzorg)

Lees ook:

Twentse EPD's door Nivel onderzocht
Huisartsen stellen richtlijn over epd op
Kamer tegen verplichte aansluiting huisartsen op LSP

Mario Gibbels

2 reacties

  • no-profile-image

    Jaap Vegter

    Zo'n scan kijkt kennelijk in een heleboel EPDs. Mag dat? Ik dacht dat alleen een behandelend medicus een EPD mocht inzien.

  • no-profile-image

    Joop

    Wat heeft dit met ICT te maken?

Of registreer u om te kunnen reageren.