Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Ouderendossier ondersteunt NPO-project SamenOud

Mark van Dorresteijn
Het Groningse IT-bedrijf Bossers & Cnossen heeft een online elektronisch ouderendossier (EOD) ontwikkeld voor het project SamenOud, onderdeel van het Nationaal Programma Ouderenzorg (NPO). Dit is het eerste elektronische dossier dat speciaal voor ouderen is ontwikkeld.
Ouderendossier ondersteunt NPO-project SamenOud

SamenOud is een project dat 75-plussers met een verhoogde kwetsbaarheid en/of complexe zorgbehoefte begeleidt. Hierdoor kunnen de ouderen zo lang mogelijk op een prettige manier thuis blijven wonen. In totaal doen circa 1500 ouderen mee aan het pilotproject dat plaatsvindt in de Groningse gemeenten Stadskanaal, Veendam en Pekela.

Elektronisch ouderendossier

In het EOD staan relevante persoonsgegevens, de uitkomsten van de screening voor het NPO, de medische geschiedenis en het zorgleefplan. Ook is de informatie voor het overleg van het Ouderenzorg Team in het EOD te vinden. Deze teams bestaan uit een wijkverpleegkundige, ouderenadviseur, specialist ouderengeneeskunde en een huisarts.

‘Efficiënt, effectief en gebruiksvriendelijk’

‘Het is ons doel om het systeem zo efficiënt, effectief en gebruiksvriendelijk als mogelijk te houden’, verklaart Karin Meijers, bid- en projectcoördinator bij Bossers & Cnossen. ‘De informatie komt bijvoorbeeld op meerdere plaatsen terug. Zo is de medische geschiedenis bijvoorbeeld ook verwerkt in het zorgleefplan. Verder zijn de hulpverleners uitgerust met mobiele apparaten als tablet pc’s of Chromebooks waardoor zij altijd en overal toegang hebben tot de dossiers.’

Enthousiast

Meijers vertelt dat het project SamenOud per 1 januari is gestart en dat sinds 1 maart alle zorgteams gebruik maken van het EOD. ‘De ouderen hebben voorafgaand aan de start de vragenlijst “het screeningsinstrument” gekregen,die zij konden invullen als zij interesse hadden om mee te doen met het programma SamenOud. De dossiers werden hierdoor gevuld met alle relevante informatie over de ouderen. Veel ouderen waren enthousiast en wilden graag meedoen met het project. Zij waren nieuwsgierig en kijken graag mee hoe het elektronische dossier werkt. Natuurlijk zijn er ook altijd mensen voor wie het te nieuw is, maar de meerderheid was enthousiast.’

Het pilotproject duurt een jaar. De onderzoeksresultaten worden verwerkt door Klaske Wynia en Ronald Uittenbroek onderzoekers van het UMC Groningen.

(Zorgvisie/ICT – Mark van Dorresteijn | Twitter | Foto: ANP )

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.