Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties9

PVV wil UZI-pas voor patiënt

Mark van Dorresteijn
De PVV wil dat elke patiënt een eigen zorgpas krijgt om het EPD te ontsluiten. Zorgverleners kunnen zo alleen nog bij de gegevens met de zorgpas van de patiënt. Dat is een van de punten die de partij noemt in het EPD Actieplan die zij aan het ministerie van VWS hebben overhandigd.
PVV wil UZI-pas voor patiënt

Met het actieplan, dat mede opgesteld is door Tweede Kamerlid Karen Gerbrands, wil de PVV ervoor zorgen dat de privacy gewaarborgd blijft. De regie blijft bij de patiënt en het EPD wordt regionaal en kleinschalig ingezet.

Pas voor de patiënt

Om de privacy te waarborgen kan elke patiënt via de opt-in toestemming geven aan eerstelijns zorgaanbieders om gegevens uit te wisselen. Buiten de regio of in de tweedelijns zorg wordt gebruik gemaakt van de zorgpas, vergelijkbaar met de UZI-pas waarmee zorgverleners dossiers kunnen ontsluiten. Dit moet de toegang beperken en veiligheid bevorderen. ‘Er zijn honderdduizenden UZI-passen uitgegeven aan zorgverleners. Waarom zouden die allemaal toegang hebben? Je geeft de sleutel van je voordeur toch ook niet aan politie, brandweer of GGD? Nee, die geef je alleen aan mensen die je vertrouwt’, zo redeneert de PVV. Mochten de gegevens toch misbruikt worden dan moet dit direct gemeld worden. Om die reden pleit de partij voor een meldplicht van medische data incidenten.

Eigen regie

Het plan gaat ook in op de medezeggenschap van de patiënt. De PVV stelt dat patiënten en met name chronische patiënten vaak zelf het beste op de hoogte zijn van de zorg die zij krijgen, de medicijnen die zij slikken en de bezoeken die zij afleggen. Zodoende kan de patiënt zijn eigen dossier aanvullen met diagnostische data door eigen metingen of zelftests. Onder de eigen regie valt inzage, aanpassing en verwijdering van gegevens uit het eigen dossier van de patiënt. De patiënt krijgt ook inzage in de uitwisseling van zijn dossier en kan hiertegen bezwaar maken. Ter controle kan de patiënt jaarlijks een soort APK aanvragen waarbij artsen of apothekers eenmaal per jaar het medicijngebruik controleren. Zo wordt onnodige medicijnverstrekking voorkomen.

Kleinschalig en regionaal

Tot slot vindt de partij het belangrijk dat het EPD kleinschalig en regionaal wordt. De veiligheid en privacy zijn gebaat bij kleinschaligheid en zo weinig mogelijk toegangen. De PVV meent ook dat het landelijk systeem voor hackers interessanter is, omdat dan de gegevens van heel Nederland bereikbaar zijn. ‘Bovendien migreren patiënten meestal in de regio dus waarom zou er de mogelijkheid moeten zijn om landelijk uit te wisselen? Om alsnog in deze mogelijkheid te voorzien zouden patiënten gebruik kunnen maken van de zorgpas.’

(Zorgvisie/ICT – Mark van Dorresteijn | Twitter | Foto: PVV )

EPD Actieplan PVV

9 REACTIES

  1. Of het komt omdat het de PVV is weet ik niet maar de gedachte dat de patiënt bepaalt wie in zijn dossier mag kijken is natuurlijk een gouden greep. Zou verplicht moeten zijn. Dat eist aparte, dure apparatuur en de patiënt kan levensgevaarlijk buiten westen zijn. Helemaal mee eens. Maar een halsmedaille met een code om zijn dossier binnen te komen — ALLEEN VOOR DE PATIENTEN DIE DAT WILLEN — zou toch een mooie heel goedkope oplossing zijn (geef ik gratis, anders wordt er weer twee jaar over vergaderd). En we moeten het niet overdrijven. Heb onlangs in het ziekenhuis gelegen op een kamer van vier man. Daar komt ’s morgens een heel team met aan het hoofd de hoofdneuroloog; dagelijkse visite noemt men dat. Ik weet nu van mijn drie medepatiënten, welke zwaar aan de drank is, welke ziekten mijn buurman heeft naast zijn lichte beroerte en hoe de toestand thuis is van mijn overbuurvrouw. En Schippers denkt niet eens aan een mogelijke oplossing hiervan. En op de afdeling van het verpleegtehuis waar mijn vrouw met een zeer ernstige CVA lag, zat de activiteiten begeleidster en de gehoorapparatenman (onderhoud en batterijen) urenlang in de PC te kijken. Gaat ook helemaal aan Schippers voorbij. Maar dat is de politiek: “Van de gewone wereld staan ze mijlenver af”. Dat gat is net zo groot als het verschil in salaris met de HARDWERKENDE VERZORGSTER die het echte moeilijke werk doet.

  2. Lees alle reacties
  3. Het elektronisch patiëntendossier (EPD) wordt beter beveiligd. Patiënten kunnen straks zelf beslissen welke artsen naar hun dossier mogen kijken en krijgen een e-mail of sms’je als er iemand naar kijkt. Dat had minister van Volksgezondheid Edith Schippers (VVD) eerder toch al besloten.

  4. misschien moet de pvv ook aan linkedin, facebook, hives, google, de belastingdienst, de cia en al die andere organsiaties die gegevens opslaan, een directe ontsluiting en toegang regelen. en als we het dan toch over tranparantie hebben, ontsluit ook uw eigen donateursregister eens PVV.

  5. In de gehandicaptenzorg hebben zorgverleners ook een UZIpas om een indicatie aan te vragen bij het CIZ. Niet alle ouders worden geinformeerd over de inhoud van aanvraag. Hierdoor is het mogelijk een hoger zzp aan te vragen dan de client nodig heeft.
    Kan me herinneren dat een aantal jaren geleden er bij de Thuiszorg veelvuldig gebruik van werd gemaakt om een hogere indicatie voor client aan te vragen.
    Vind het voorstel van huisarts Rotterdam een goed voorstel.
    Waarom zouden wij geen toegang tot ons EPD mogen hebben?
    Mijn ervaring is dat zorgaanbieders heel goed zijn in het schrijven om een hoger zzp te verkrijgen. En helaas wordt ook het begeleidingsplan aangepast aan de gewenste zzp. Het gaat gewoon om meer inkomsten. Kan me niet voorstellen dat dit bij het EPD niet zal plaats vinden.

  6. Er is een hele hoop af te dingen op het plan, maar waarom zou het dossier niet (als kopie) op de zorgverzekeringspas van de patient staan? De patient heeft deze altijd bij zich. Bij de dokter steek je deze in de een soort pinautomaat en de gegevens worden meteen vanaf de computer van de dokter op de pas ge-update. Voor inzage van de gegevens moeten zowel de patient als de dokter een pincode intoetsen, zodat niet idereen zomaar bij de gegevens kan. En de patient bewusteloos? Geef de alle spoedeisende hulpartsen een mastercode waarmee ze alle passen kunnen uitlezen (dat zijn een stuk minder artsen dan die nu in het EPD kunnen) Eventueel kan men thuis met een kaartlezer ook de gegevens op de computer bekijken.
    Hoeven we niet een heel ingewikkeld stelsel met een landelijk schakelpunt op te stellen.

  7. Uitstekend plan? Denk eens na over de gevolgen die het heeft wanneer een patiënt niet meer in staat is om de regie te voeren.Auto-ongeval gehad? Tja zonder de toestemming kunnen we niets. Volgende patiënt.
    Er zitten veel meer haken en ogen aan dan de simpele voorstelling die de PVV er over heeft. Zoals altijd: hard roepen zonder inzicht en verdieping in de materie.

  8. Niet handig, to say the least, zo’n kleinschalig EPD, gecombineerd met een steeds grootschaliger en meer gespecialiseerd zorgbedrijf. Doe ’t dan gewoon niet! Slecht idee kortom, die regionalisering van het EPD! Gedoe voor de zorgverleners, en schadelijk voor de patienten.

  9. Echt weer een plan waar je broek van afzakt. Quote: “Onder de eigen regie valt inzage, aanpassing en verwijdering van gegevens uit het eigen dossier van de patiënt.” Binnen de kortste keren is op deze manier de hele medische historie van de patiënt één grote puinhoop waar je als zorgverlener ook niets meer mee zou kunnen doen.
    Daarnaast is de UZI pas een zorgVERLENERSpas en aan een heleboel restricties gebonden. Zo kunnen paramedici niet meer dan beperkte gegevens uit de gemeentelijke basisadministratie naar voren halen, verder niets. Het zou goed zijn als de PVV zich eerst eens ging verdiepen in wat de UZIpassen inhouden voor ze weer beginnen te roepen als een kip zonder kop, om zieltjes te winnen voor de komende verkiezingen.
    Verder zit Nederland echt niet te wachten op nog een pas die meegenomen moet worden naar de zorgverleners: naast je zorgverzekeringspas, je identiteitsbewijs, je ziekenhuispas en de verwijsbrieven ook nog een UZIpas? Dacht het niet PVV.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.