Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties6

Schippers ziet weinig in zorgpas PVV

Mark van Dorresteijn
De zorgpas voor patiënten waarmee het elektronisch patiëntendossier ontgrendeld kan worden, is geen afdoende oplossing. Dat stelt minister Schippers van VWS in reactie op het EPD actieplan van het PVV-Kamerlid Karen Gerbrands.
Schippers ziet weinig in zorgpas PVV

In het actieplan wil de PVV dat elke patiënt een eigen zorgpas krijgt om het EPD te ontsluiten. Zorgverleners kunnen zo alleen nog bij de gegevens met de zorgpas van de patiënt. De pas is bedoeld voor de tweedelijnszorg en zorg buiten de regio. Voor de eerstelijns zorgaanbieders geeft de patiënt toestemming via de opt-in. Schippers is kritisch: ‘In geval van nood kan geen toegang tot medische gegevens worden verkregen want als de patiënt buiten bewustzijn is, kan de met pincode beveiligde zorgpas niet worden uitgelezen.’

Alternatieven zorgpas

Als alternatieven noemt Schippers een uitbreiding op het huidige DigiD en de elektronische Nederlandse Identiteitskaart (eNIK), die momenteel ontwikkeld wordt. Hierover werd eerder al gesproken in een eerder onderzoek van PWC naar de haalbaarheid van een zorgpas. Momenteel overlegd Schippers met het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties over de invoering van eNIK en de mogelijkheden hiervoor binnen de zorgsector en voor de zorgconsument.

Zorgpas versus eNIK

Nadeel van de zorgpas is volgens het onderzoek van PWC dat er grote investeringen nodig zijn door partijen in de zorgsector. Hierbij valt te denken aan kosten voor de pas zelf, de kaartlezers, de nieuw op te zetten centrale identificatie- en authenticatie-infrastructuur, maar ook het proces van ontwerp en uitgifte. Bovendien blijkt het systeem risico’s in zich te bergen, zoals het vergeten van de zorgpas door de zorgconsument. Het vergelijkbare systeem in Duitsland laat zien dat het systeem leidt tot een kostenreductie, maar de terugverdientijd is zeer lang.

Ook de eNIK vergt grote investeringen op dezelfde gebieden als de zorgpas. Verschil is dat de kosten gedragen worden door de overheid. ‘Slechts’ de kosten om de eNIK in te bedden in toegangsmethoden voor zorgtoepassingen komen dan voor rekening van de zorgverleners. Het toepassingsgebied voor de eNIK is breder dan die voor de zorgpas. Hierdoor kunnen kostenvoordelen ontstaan waarbij verschillende toepassingen gebruik maken van dezelfde investeringen. Voor het benodigde face-to-face uitgifteproces voor de eNIK kan gebruik worden gemaakt van de uitgifteprocessen die hiertoe al zijn ingericht voor de uitgifte van de nu geldende identiteitsdocumenten bij de gemeenten. Nadeel van de eNIK is dat de ontwikkeling nog een aantal jaren zal vergen. PWC verwacht in het onderzoek dat de ontwikkeling nog een aantal jaren zal vergeten en de complete invoering zo’n vijf jaar in beslag neemt.

Zorgverzekeraars

In het puntenplan gaat de PVV ook nog in op de rol van zorgverzekeraars. Zij zouden geen toegang mogen krijgen tot het EPD en zorgverleners niet onder druk mogen zetten om zich aan te sluiten op het landelijk schakelpunt (LSP). Schippers stelt dat zorgverzekeraars geen toegang krijgen. Ook geven zorgverzekeraars volgens Schippers aan dat zij de verplichte aansluiting op het LSP laten afhangen van de kwaliteitseisen van de beroepsgroep. ‘Het is dus de beroepsgroep zelf die beslist of aansluiting op het LSP als kwaliteitseis voor de beroepsgroep geldt.

Overige punten actieplan PVV

De acht andere punten in het actieplan van de PVV gaan over wetgeving, standaarden, training, rechten en aansprakelijkheid. Deze punten zijn volgens Schippers al gewaarborgd binnen de huidige wet- en regelgeving.

(Zorgvisie/ICT – Mark van Dorresteijn | Twitter | Foto: )

Lees meer:

PVV wil UZI-pas voor patiënt

Rapport ‘Digitale toegang tot het eigen medisch dossier: mogelijkheden voor een elektronische sleutel’

Reactie op de 10 punten uit het ‘EPD actieplan; In eigen hand’

6 REACTIES

  1. inderdaad,
    hardwerkende verzorgster,laat schippers maar eens een maand of 2 in het verzorgende land meewerken dan ziet ze hoe het er aan toegaat,buurtzorg is ook niets anders dan andere zorginstelling,bij ons komen ze ook van elders,ook niet steeds zelfde verzorgster,hoort mooier dan het is,heeft alleen startersgeld gekost en weer een top boven de verzorgster die meer salaris optrijkt,buurtzorg,een prachtig woord,maar ook niet meer dan dat.

  2. Lees alle reacties
  3. Of het komt omdat het de PVV is weet ik niet maar de gedachte dat de patiënt bepaalt wie in zijn dossier mag kijken is natuurlijk een gouden greep. Zou verplicht moeten zijn. Dat eist aparte, dure apparatuur en de patiënt kan levensgevaarlijk buiten westen zijn. Helemaal mee eens. Maar een halsmedaille met een code om zijn dossier binnen te komen — ALLEEN VOOR DE PATIENTEN DIE DAT WILLEN — zou toch een mooie heel goedkope oplossing zijn (geef ik gratis, anders wordt er weer twee jaar over vergaderd). En we moeten het niet overdrijven. Heb onlangs in het ziekenhuis gelegen op een kamer van vier man. Daar komt ’s morgens een heel team met aan het hoofd de hoofdneuroloog; dagelijkse visite noemt men dat. Ik weet nu van mijn drie medepatiënten, welke zwaar aan de drank is, welke ziekten mijn buurman heeft naast zijn lichte beroerte en hoe de toestand thuis is van mijn overbuurvrouw. En Schippers denkt niet eens aan een mogelijke oplossing hiervan. En op de afdeling van het verpleegtehuis waar mijn vrouw met een zeer ernstige CVA lag, zat de activiteiten begeleidster en de gehoorapparatenman (onderhoud en batterijen) urenlang in de PC te kijken. Gaat ook helemaal aan Schippers voorbij. Maar dat is de politiek: “Van de gewone wereld staan ze mijlenver af”. Dat gat is net zo groot als het verschil in salaris met de HARDWERKENDE VERZORGSTER die het echte moeilijke werk doet.

  4. @Harry.Bij een buitenactiviteit moet je je oriënteren of er wind is die dag; is dat binnen dan speelt dat niet zo’n rol. Bij een hele korte wandeling maakt het soort schoeisel niet uit; bij een lange rotsachtige bergwandeling wel.
    Als we het over het LEVENSREDDEND EPD systeem hebben is een d of een t niet zo belangrijk. Harry, je kan zo de politiek in: “Praten over zaken die er niet toe doen”. Vooral over zulke ethische zaken vind ik dat zelfs minachtend. Helaas hebben wij zulke mensen ook in de zorg. Die vinden het 365 keer per jaar overdragen (is een verkapte pauze) van de toestand van een CVA-patiënt (is helaas altijd hetzelfde) belangrijker dan een vrouw 20 minuten op het toilet laten zitten of die vrouw moet zichzelf bevuilen omdat er te weinig tijd is. Bovendien wordt op het voortgezet onderwijs nauwelijks aandacht besteed aan de zin: “de rijn komd Nederland binnen”, als dat een aardrijkskundeles betreft; zo triest hebben wij het in Nederland gemaakt. En die jongens en meisjes schrijven het artikel waar jij over valt. Ik besteed hierover zoveel aandacht, om Harry weer voorgoed op de aarde te zetten. Elke dag een mens ten goede veranderen is al heel wat. Prins Bernhard zei het al: “Beter één vrouw in de hand, dan lucht van tien”

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.