Exclusief toegankelijk Registreer voor toegang tot Zorgvisie.nl Lees meer

Huisarts ontlast door online zoektocht patiënt

Online informatie over zorg en gezondheid zorgt ervoor dat 11 procent van de patiënten besluit om niet langs de huisarts te gaan. Dat komt naar voren in een publicatie van onderzoekers van het NIVEL in Huisarts & Wetenschap.
Huisarts ontlast door online zoektocht patiënt

‘Steeds meer mensen raadplegen internet voor informatie over hun gezondheid of zorg’, stelt onderzoeker Judith de Jong ‘Uit onderzoek binnen het Consumentenpanel Gezondheidszorg van het NIVEL blijkt dat driekwart van de mensen in het voorafgaand halfjaar minstens één keer op internet naar gezondheidsinformatie heeft gezocht.’ Op basis van de gevonden informatie besluit 17 procent naar de (huis)arts te gaan. 11 procent ziet juist af van bezoek na de zoektocht. Vanwege informatie op internet besluit 4 procent het advies van de (huis)arts niet op te volgen en 2 procent een andere arts te bezoeken voor een second opinion. Bijna een derde past zijn leefstijl aan op basis van informatie op internet, een kwart gebruikt daardoor vitamines, mineralen of kruiden.

Internetgebruik

Ruim 90 procent gebruikt internet omdat dit de snelste manier is om aan informatie te komen, meer dan 80 procent vanwege de beschikbaarheid van actuele informatie. Als voorbereiding op een bezoek aan een arts wordt internet minder gebruikt. Mensen zoeken vooral naar omschrijvingen (83 procent), behandelingen (77 procent) en oorzaken (76 procent) van klachten, ziekten en aandoeningen. Er is niet onderzocht welke rol internet speelt tijdens het bezoek aan de arts. In hoeverre op internet gevonden informatie een rol speelt tijdens het consult, is op basis van dit onderzoek niet te zeggen.
(Zorgvisie – Mark van Dorresteijn | Twitter | Foto: ANP Roos Koole )

8 reacties

 • no-profile-image

  Wim T.

  Ontlast.. tjah als 11% minder naar de huisarts gaat, zou je daar van kunnen sprken.

 • no-profile-image

  Marius

  Eduard de Vere, mooi pseudoniem Mitrasing. Ken je Shakespeare klassiekers... Misschien moet je het laten te reageren om vier uur s nachts

 • no-profile-image

  Eduard de Vere

  De patiënt komt wellicht geinformeerder en gerichter naar het spreekuur. Dit zou wel eens kunnen lijden tot betere zorgverlening; of het tijd bespaart of juist kost zou gewoon eens een keer uitgezocht moeten worden. In mijn praktijk merk ik dat patiënten naast de hulpvraag ook steeds meer met informatie-bronnen van internet komen. Dit ervaar ik persoonlijk als gewenst; validiteit van hun achtergrondinformatie kan dan beoordeeld worden en evt meegenomen worden in het besluitvormingsproces.

 • no-profile-image

  Eduard de Vere

  Geachte heer Touwen,

  Gaat u zo om met bv uw werknemers? Mensen in hun waarde laten is kennelijk niet uw sterkste punt. Latent narcisme?

 • no-profile-image

  Marius Touwen

  Heer Mitrasing, uw naam en onzinnige reacties zijn inmiddels deel van het inventaris op zorgvisie. U kunt het blijkbaar niet laten om bij ieder artikel uw negatieve energie te uiten. Wilt u mij en alle andere lezers een plezier doen en ergens een eigen klaagsite te starten en hier te verdwijnen? Hartelijk dank

 • no-profile-image

  Mitrasing, huisarts

  Er is geen sprake van mindere "last". Een paradox van het informatietijdperk is dat de totale massa aan informatie de mens desinformeert; ook zorgverleners. Zie je medische lectuur maar bij te houden, dat was al problematisch voor het www tijdperk.
  Verder is de burger ‘mondiger’ geworden en de suggestie via allerlei vormen van pr en reclame van ‘maakbaarheid’ der dingen versterkt deze en bepaald niet tot voordeel van de patiënt.

 • no-profile-image

  Joop

  Wordt de huisarts ontlast? U schrijft totale onzin. Want 17% besluit juist wel om naar de arts te gaan. U heeft het onderzoek niet eens gelezen. Dat kan toch niet?

 • no-profile-image

  helpbijkanker

  Dit is wel een gevaar omdat er zo veel valse en onjuiste informatie te vinden is op internet www.helpbijkanker.nl

Of registreer u om te kunnen reageren.