Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties8

Leefcirkel houdt ouderen met dementie in vertrouwde omgeving

Mark van Dorresteijn
Dementerende bewoners in woonzorgcentrum Onze Stede van stichting tanteLouise-Vivensis kunnen dankzij een domotica-oplossing in hun vertrouwde omgeving blijven wonen. Het project Leefcirkels is aangemeld voor de Spider Award 2012.
Leefcirkel houdt ouderen met dementie in vertrouwde omgeving

Verzorgingshuisbewoners hebben steeds vaker zwaardere zorg nodig en dementie komt steeds meer voor. Dit betekent dat steeds meer bewoners overgeplaatst moeten worden vanuit een kamer in het zorgcentrum naar een kamer op een verpleegafdeling. Daardoor raken zij hun vertrouwde omgeving kwijt. Dit kan desoriëntatie, achteruitgang en onrust met zich meebrengen, legt divisiemanager zorg Maria Wong-Lun-Hing uit.
‘Door het project Leefcirkels kunnen ouderen met dementie in hun kamer in het zorgcentrum blijven wonen. Een ‘leefcirkel’ is een afgebakend deel van de vertrouwde en herkenbare omgeving waarbinnen de dementerende bewoner zich vrij kan bewegen. Zo heeft de dementerende bewoner zo veel mogelijk leefruimte en is het toch veilig.’

Dwaalpreventie

Woonzorgcentrum Onze Stede in Steenbergen biedt plaats aan ongeveer 115 ouderen, inclusief een verpleegunit voor vijftien cliënten met een verpleeghuisindicatie. Door de inzet van domotica wonen zes dementerende bewoners verspreid door het zorgcentrum. Zij nemen deel aan het dagprogramma van 8.00 tot 20.00 uur. Voor de controle wordt er gebruik gemaakt van een elektronisch polsbandje. Dit polsbandje garandeert de veiligheid van de dementerende bewoner en wordt individueel afgestemd. Het zorgt ervoor dat deuren open gaan of juist gesloten blijven, zoals die naar het trappenhuis. Dit wordt dwaalpreventie genoemd. Wanneer een bewoner onverhoopt toch buiten zijn veilige leefcirkel komt, wordt de verzorgende gealarmeerd.
Wong-Lun-Hing: ‘Zo krijgt de verzorgende een meer vraaggestuurde rol en hoeven zij niet constant iedereen in de gaten te houden. Dit vereist een andere manier van werken en daarin zijn zij getraind.’

Uitbreiding leefcirkels

Binnenkort zal het project waarschijnlijk uitgebreid worden met zes dementerende bewoners. Ook voor hen worden leefcirkels bepaald waarbij zij niet meer in hun bewegingsvrijheid worden beperkt dan noodzakelijk is in verband met de veiligheid.
‘Natuurlijk zijn er wel uitsluitingscriteria. Als het niet meer mogelijk is dat de dementerende bewoner tussen de andere bewoners woont, moet er een nieuwe oplossing gezocht worden. Bijvoorbeeld als een bewoner met dementie agressief is of zijn dag- en nachtritme omdraait. Dan werkt het gewoon niet meer’, concludeert de divisiemanager.
Bij een nieuwe zorglocatie in Bergen op Zoom worden de leefcirkels eveneens ingevoerd. ‘Hier krijgen bewoners met dementie ook toegang tot een grote binnenplaats zodat de leefcirkel nog groter wordt.’

Medebewoners

Medebewoners zijn blij met de nieuwe oplossing. ‘Zij gaven zelf aan dat ze het vervelend vonden dat hun vriend of vriendin overgeplaatst werd naar een verpleegunit’, weet Wong-Lun-Hing. ‘Ze kennen elkaar van vroeger en willen bij elkaar blijven wonen. We merken verder dat andere bewoners nu een mantelzorgfunctie vervullen. Ze nemen hun dementerende medebewoner bijvoorbeeld mee voor een kop koffie of een activiteit.’ Ook familieleden van de dementerende bewoners zijn zeer tevreden.

Scheiden wonen en zorg

Het project biedt daarnaast een oplossing voor het probleem van scheiden wonen en zorg. Per 1 januari 2013 worden geen nieuwe cliënten met zorgzwaartepakket 1, 2 of 3 opgenomen in verzorgingshuizen. Daarbij zal de vraag naar zware zorg toenemen, maar verpleeghuisplaatsen zijn niet direct beschikbaar. Wong-Lun-Hing legt uit dat nieuwbouw erg duur is, vooral als de huidige verzorgingshuizen nog niet afgeschreven zijn. ‘Ook de kosten voor verbouw zijn behoorlijk. Het project biedt ons de kans om verzorgingshuizen langer en flexibeler te benutten en financieel haalbaar af te bouwen. Zo kunnen we de overstap van verzorging naar verpleging dynamisch laten plaats vinden. De domoticatoepassingen zijn bovendien langdurig bruikbaar en niet gebonden aan cliënten. De materialen kunnen meegenomen worden naar eventuele nieuwbouw en zijn hiermee een investering.’

Overdraagbaarheid

Woonzorgcentrum Onze Stede wordt regelmatig bezocht door andere organisaties die ook een oplossing zoeken voor de toenemende behoefte aan verpleeghuisplaatsen en de gevolgen van het scheiden van wonen en zorg. De ervaringen die Onze Stede opdoet, worden samengevoegd tot een blauwdruk die als leidraad kan dienen voor andere verzorgingshuizen in Nederland.

Inspectie

De Inspectie voor de Gezondheidszorg heeft inmiddels een positief advies afgegeven aan de directie Langdurige zorg van VWS voor de Bopz-aanmerking voor woonzorgcentrum Onze Stede. Dit geeft aan dat aan de gestelde eisen van veiligheid wordt voldaan door de innovatieve inzet van domoticatoepassingen.
(Zorgvisie/ICT – Mark van Dorresteijn | Twitter | Foto: stichting tanteLouise-Vivensis )

Spider Award

Het doel van de Spider Award is om vernieuwende ict-projecten voor het voetlicht te brengen, het gebruik van ict in de zorg te stimuleren en kennis over ict-projecten te delen. De jury beoordeelt het project onder andere op kwaliteit, doelmatigheid, overdraagbaarheid.
Aanmelden is nog mogelijk >>

8 REACTIES

  1. Ab Klink (ja die) heeft een voorstel gedaan naar de overheid om in de zorg 4 tot 8 miljard te sparen DOOR BETERE KWALITEI. ** Dit schreef ik naar kassa daarover; zeer leesbaar voor de zondag **
    AAN KASSA: Die vuile vieze geslepen bureaux als Booz & Company — ik herhaal al zulke bureaux, niet alleen Booz & Company; ook heel veel kleintjes — hebben de zorg kapot gemaakt. Die hebben jarenlang met nietszeggende kreten een HELE HELE DURE PLAATS GEPAKT IN DE ZORG door zogenaamde onderzoeken, analyses, adviezen, statistische overzichten, nietszeggende cursussen. Let op, dezelfde miljarden waar ze nu over praten. Maar dat zeggen de geslepen jongens en dames in dure pakken en mantelpakjes niet. “Door te focussen op betere zorg”, vermelden ze. Dat is weer zo’n kreet waarvan ze weten dat die het goed doet. Vraag ze naar een inco, ondersteek of thermometer en ze geven je respectievelijk een figuurzaag, een potlood en theekop in je hand. Mensen let op: “door meer kwaliteit besparen we 4 tot 8 miljard zeggen ze”; bedenk dat het laagste en hoogste getal 4000 miljoen verschilt (vierduizend miljoen). Dat is dus gewoon een slag in de lucht. “En dat doen we op kwaliteit”. Het is om te gieren. Vraag elke directeur van een zorginstelling om betere kwaliteit en hij zegt dat hij daar het geld niet voor heeft. Voor het gemak noemen ze niet een concrete actie om ook maar 1000 euro te besparen; nee zij besparen 8 miljoen maal 1000 euro (achtduizend miljoen).
    Ik weet wel een besparing van miljoenen voor de toekomst. HOUD VOORAL BUREAUX ALS BOOZ & COMPANY BUITEN DE DEUR. Ze (Klink, zijn bureau en consorten) zitten gewoon te vissen naar een makkelijke nietszeggende opdracht die miljarden oplevert. Doen criminelen ook. Jullie denken dat ik een bestuurder van een instelling ben. Helemaal mis. Mijn heel lieve en knappe vrouw (nog maar 68) heeft er – onder andere vanwege de slechte instellingenzorg — een eind aan gemaakt in de zorginstelling omdat het geld voor echte kwaliteit gedurende 20 jaar naar geslepen bureaux als Booz & Company is gegaan.
    Het meest ergerlijke is nog dat sommige bestuurders onder een hoedje hebben gespeeld met zulke bureaux en daar in hun derde huis in Toscane GEEN ENKELE SPIJT VAN HEBBEN.

  2. Lees alle reacties
  3. Deze zorginstelling (fantastisch) doet er in de zorg voor patienten nog een flinke schep bovenop. HOE MOET IK NU HET ARTIKEL OVER VIERSTROOM LEZEN (van vorige week) DIE VEEL UREN TEKORT KWAM (salaris zullen ze bedoelen). LEES OOK: HOPELIJK LEZEN ALLE REAGEERDERS OP HET VIERSTROOM VOORSTEL DEZE MEDEDELING: “”Het netto resultaat van de ZORGINSTELLINGEN is in 2011 (lees 2011) gemiddeld met 9,6 procent gestegen. Dat is 86,9 miljoen euro in absolute aantallen. Dit blijkt uit een analyse van jaarverslagen van 1204 ZORGINSTELLINGEN (lees twaalfhonderdenvier) door inkoopcoöperatie Intrakoop. Zorggroep Noorderbreedte met 17,5 miljoen euro. JEROEN VAN DEN OEVER VAN VIERSTROOM WIL NIET ALLEEN BLIKVANGER ZIJN, HIJ DOET ZIJN WERK OOK NOG HEEL SLECHT

  4. In welke hoedanigheid plaatst Paul de B. deze reactie. Wat is er zo flauw aan dit artikel ? Wat is er flauw aan deze eenvoudige oplossingen en aanpassingen in dit tehuis ?? Laat de epd- wereld (miljoenenverliezen ten koste van …….) maar branden, zolang als deze het gezond verstand van werkenden in de zorg maar niet aantast.Bovenstaande oplossingen zijn voor gecompliceerde personen natuurlijk te simpel om te snappen ?? Net als mooie voetballers zijn managers gek op schijnbewegingen en trucjes,maar te vaak vergeten ze , net als voetballers ….simpel te scoren. Flauwe opmerking ? Beste Paul de B.. Begin het niveau dan te verhogen met een goede, onderbouwde reactie .Zie deze graag tegemoet. Sterkte met uw epd.

  5. In welke hoedanigheid plaatst Paul de B. deze reactie. Wat is er zo flauw aan dit artikel ? Wat is er flauw aan deze eenvoudige oplossingen en aanpassingen in dit tehuis ?? Laat de epd- wereld (miljoenenverliezen ten koste van …….) maar branden, zolang als deze het gezond verstand van werkenden in de zorg maar niet aantast.Bovenstaande oplossingen zijn voor gecompliceerde personen natuurlijk te simpel om te snappen ?? Net als mooie voetballers zijn managers gek op schijnbewegingen en trucjes,maar te vaak vergeten ze , net als voetballers ….simpel te scoren. Flauwe opmerking ? Beste Paul de B.. Begin het niveau dan te verhogen met een goede, onderbouwde reactie .Zie deze graag tegemoet. Sterkte met uw epd.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.