Exclusief toegankelijk Registreer voor toegang tot Zorgvisie.nl Lees meer

Ontslag na ongeoorloofde blik in patiëntendossier

Twee medewerkers van het Spaarne Ziekenhuis in Hoofddorp zijn ontslagen, nadat ze illegaal een elektronisch patiëntendossier hadden ingezien. Dat heeft een woordvoerder van het ziekenhuis dinsdag gezegd.
Ontslag na ongeoorloofde blik in patiëntendossier

Het ontslag wordt vermeld in het jaarverslag van het ziekenhuis over vorig jaar, dat nu is uitgekomen. De medewerkers hadden meerdere keren het dossier van de patiënt bekeken. Het gaat om medisch personeel, maar niet om artsen.

Streng beleid

Volgens de woordvoerder voert het ziekenhuis een streng beleid. 'Het systeem is zo beveiligd dat we kunnen zien als mensen een dossier bekijken waarin ze niets hebben te zoeken. Als iemand per ongeluk een verkeerd nummer intypt en meteen wegklikt als het verkeerde dossier verschijnt, zie je dat ook. Dan is er niets aan de hand. Meerdere keren iets illegaal inkijken valt op. Dat is strafbaar in Nederland.' (Zorgvisie - ANP)

lees meer

Hacker gijzelt epd’s van Amerikaanse kliniek
Ouderenpartij raadpleegde onrechtmatig patiëntendossiers
Zembla ontdekt lek in patiëntendossier van VCD

Carolien Stam

7 reacties

 • no-profile-image

  Henk

  Waarom hebben medewerkers toegang tot (onderdelen van) dossiers waar ze niets te zoeken hebben? Gebrekkige autorisatiemogelijkheden van het EPD of de autorisatie niet helemaal goed ingericht door de beheerders?

 • no-profile-image

  Wim

  Er wordt door medewerkers (inc. artsen) meer in dossiers gekeken dan denkt, veel meer dan hacken van buitenaf. Even uitslagen nakijken etc.

 • no-profile-image

  Joop

  Een systeem dat garant veilig is voor hackers bestaat niet. Niet het systeem is onveilig maar de gebruikers van het systeem. Zo blijkt maar weer uit dit bericht en de reacties.

 • no-profile-image

  William D. ( Bill) Hermsen. Dordrecht.NL

  Wij zitten nu in een overgangsfase , maar zodra alle medische dossiers zijn overgezet in een EPD ( Electronisch Patienten Dossiers ) is het einde zoek. Dat wordt een vrijbrief ,niet alleen voor het medisch personeel , maar ook de Hackers in de Wereld. Electronisch beveiligen is nu nog ver te zoeken, dus.... De Politiek gelooft in een beveiligd EPD , maar dat is zeker een Debat waard. Zie hoe makkelijk in te breken is bij o.a. Banken; Ministeries; etc..Politiek , maak al eerste een systeem dat garant veilig is voor Hackers !

 • no-profile-image

  Familie

  Bij buro Jeugdzorg had ik ook collega's die gegevens van buurtgenoten in keken en daar dan lacherig over navertelden in de pauzes...Heel fout!

 • no-profile-image

  Tikgeit

  Ik heb maanden en maanden als uitzendkracht gegevens in zitten te kloppen voor het EPD; kon dus alles maar dan ook alles van psychiatrisch patienten bekijken. Voor een inhaalslag om gegevens in te kloppen werd ook niet zo nauw gekeken en nu opeens twee mensen er voor ontslaan....

 • no-profile-image

  Familie

  Alsof artsen niet hetzelfde kunnen doen? In verpleeghuizen veranderen artsen vaak de gegevens als er klachten zijn. Dat kan alleen als ze het inzien!!!

Of registreer u om te kunnen reageren.