Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties7

Beloon patiënten om no-show terug te dringen

Mark van Dorresteijn
Ziekenhuizen kunnen een actieve rol spelen bij het terugdringen van no-shows. Zij kunnen patiënten belonen die afspraken nakomen en actief communiceren over ‘vrije slots’. Een project met dit voorstel heeft de SAP InnoJam 2012 gewonnen.
Beloon patiënten om no-show terug te dringen

De wedstrijd werd georganiseerd door SAP en de Vereniging Nederlandse SAP Gebruikers (VNSG). Doel van de InnoJam is innovatieve oplossingen te bedenken en te ontwikkelen voor maatschappelijk relevante problemen. Dit jaar stond de zorg centraal met de onderwerpen: terugdringing van het aantal zogeheten ‘no shows’, voorkomen van hart- en vaatziekten onder jonge mensen en ondersteuning van hartpatiënten zodat zij langer gezond en zonder medische zorg kunnen leven.

Terugdringen no-show

Het winnende Team Show-off’s heeft een project opgezet waarbij patiënten via mobiele alert-berichten, mail of sms kunnen communiceren over afspraken. Centraal stond met name de vraag hoe een patiënt, die soms al maanden vooruit afspraken heeft staan, op een klantvriendelijke manier kan worden geholpen deze bezoeken niet te vergeten. Het team bedacht een aanpak waarbij patiënten in de aanloop naar hun afspraak berichten ontvangen. Bij ieder bericht krijgen zij de mogelijkheid om de afspraak eenvoudig te verplaatsen naar een voor hen gunstiger moment. Hierbij kan de patiënt een keuze maken uit een lijst van beschikbare momenten in de agenda van de eigen arts. Daarnaast kan het ziekenhuis een ‘vrij-slot’ in de afspraak-agenda van de arts actief naar een groep patiënten communiceren via het gewenste kanaal waardoor het ziekenhuis een actieve rol kan spelen in het effectief ‘vullen’ van de agenda’s.

Loyalty-programma

Het team is een stap verder gegaan en heeft een loyalty-programma toegevoegd. Dit programma maakt het mogelijk patiënten die wel op afspraken verschijnen te belonen. Als passende beloning dacht het team onder andere aan het voor deze patiënten in de selfservice portal beschikbaar stellen van gunstige tijdstippen voor afspraken. Denk aan het begin of juist het einde van de dag.

(Zorgvisie/ICT – Mark van Dorresteijn | Twitter | Foto: InnoJam )

7 REACTIES

  1. De dokter heeft het druk en ik ben benieuwd wie wel op tijd geholpen hoeft te worden en niet te wachten voor zijn afspraak van 10 (! zo is het vaak)minuten vanwege de uitloop.!!! Als er dan iemand niet komt, dan ben je eerder geholpen. Of werkt het niet zo?

  2. Lees alle reacties
  3. Ik zat in winnend team. De casus was voor een polikliniek waar langdurige patienten een periodieke afspraak hebben met tussenpoze van 2-4 maanden. Het systeem dat wij bedacht hadden bestond uit een een herinnering 2 weken voor en 2 dagen voor afspraak per email of sms. Patient kon desgewenst zelf verzetten via weblink in agenda. Door op tijd te komen kunnen punten gescoord worden waarmee dan ook gunstige/gewilde tijden gekozen kon worden (bv vroeg in ochtend). Het was een idee, niet getest of het ook in praktijk werkt.

  4. Een afspraak maken is er vaak niet meer bij. Het is tegenwoordig veel vaker een oproep ontvangen. Daarbij komt het ook steeds vaker voor dat er geen rekening gehouden wordt, met de omstandigheden van de patient. Zo heb ik helaas al vaker moeten ervaren, dat ik 250 kilometer verderop ‘verwacht’ wordt, om 9 uur in de ochtend, en een ander tijdstip is dan niet mogelijk. Dus een betere communicatie zou al wonderen doen.

  5. Dorien onderschrijf ik met de tandarts die al zo werkt.
    In zorgland zijn er partijen die een slaatje uit no show willen slaan.
    Maar de belangrijkste reden van de no show is afspraken tegelijk in meerdere ziekenhuizen maken, Immers waar ben ik het eerst aan de beurt.
    en sneller aan de beurt zijn, bellen kan het niet eerder? nee we plannen al 4 weken verder. En vandaag? ja om 11.00 kunt u komen……..
    Moraal met iets eerder starten en later stoppen, dus geen 9 tot 5 mentaliteit kun je heel veel bereiken

  6. Eens met Jan C. Dit is de omgedraaide wereld, maar helaas bljkbaar de realiteit. Pas nog meegemaakt dat een patiënt nota bene op een zelf voorgesteld tijdstip niet komt opdagen. zonder afmelding. Ik hoef niet eens te weten waarom iemand niet kan, maar laat wat weten. Persoonlijk heb ik ooit nog zelfs onderweg naar de eerste hulp (als begeleider) nog een privéafspraak geannuleerd. Niet het goede logische gedrag belonen, maar het oncorrecte onbeschofte gedag bestraffen!!!

  7. Wie mij kan uitleggen in wat voor land we leven, mag het proberen. Je hebt een ernstige aandoening; de specialist die het ongelooflijk druk heeft, is bereid je te helpen en als je dan op het afgesproken tijdstip komt, word je beloond. Mijn idee: afspraak gemaakt; niet komen; in computer vastleggen; komt de patient later alsnog (want hij of zij had eenaandoening !!) dan een boete betalen anders wordt niet geholpen. Die een goede reden had, dient daar schriftelijke bewijzen voor te hebben. Gvd wat een land.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.