Exclusief toegankelijk Registreer voor toegang tot Zorgvisie.nl Lees meer

Kamervragen over verhouding VZVZ, Nictiz en VWS

De Kamerleden Linda Voortman (GroenLinks) en Henk van Gerven (SP) vragen zich af in hoeverre VZVZ en Nictiz verweven zijn met het ministerie van VWS.
Kamervragen over verhouding VZVZ, Nictiz en VWS

Nictiz, landelijke expertisecentrum voor ontwikkeling van ICT in de zorg, en de Vereniging van Zorgaanbieders voor Zorgcommunicatie (VZVZ) hebben eind oktober een akkoord bereikt over de voortzetting van het landelijke epd. De nieuwe landelijke zorginfrastructuur wordt de komende drie jaar uitgebouwd.

Juridisch gescheiden

De Kamerleden willen van de minister weten in hoeverre de organisaties juridisch gescheiden zijn. Ook vragen zij af of de VZVZ een soort window-dressing-organisatie is, die in feite wordt aangestuurd door het VWS. De rol van het Nictiz is voor de Kamerleden eveneens onduidelijk. ‘Is het waar dat het Nictiz voor 2013 een subsidie krijgt van bijna 22 miljoen euro, die met name wordt geïnvesteerd in het LSP? Zo ja, wie kent deze subsidie toe? Zo ja, hoe verhoudt zich dit tot de afwijzing van het epd door de Eerste Kamer?’, vragen de Kamerleden zich af.

Eén reactie

  • WilliamGoossen

    Wellicht interessant om dan de rol van de Europese en Internationale standaardisatie mee te nemen in deze discussie. Nederland (VWS) heeft zich gecommiteerd aan CEN en ISO standaardisatiewerkzaamheden, maar de NL standaardisatie bij NEN weggehaald en bij Nictiz neergelegd.
    Een omgekeerde wereld?

Of registreer u om te kunnen reageren.