Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties5

Franciscus en Lievensberg nemen gezamenlijk epd in gebruik

Mark van Dorresteijn
Het Franciscus Ziekenhuis in Roosendaal en het Lievensberg ziekenhuis in Bergen op Zoom hebben na twee jaar als eerste ziekenhuizen van Nederland een gezamenlijk elektronisch patiëntendossier (epd), HiX van Chipsoft, in gebruik genomen.
Franciscus en Lievensberg nemen gezamenlijk epd in gebruik

De artsen en verpleegkundigen kunnen nu informatie over patiënten in twee ziekenhuizen opslaan en raadplegen. Het belangrijkste voordeel is dat de patiëntveiligheid verder verbetert. De zorgverlener kan meteen de gehele medische geschiedenis overzien. Onleesbare handschriften behoren tot het verleden en de kans op lees- en schrijffouten is vele malen kleiner.

Voordelen gezamenlijke database

In het epd worden alle patiëntgegevens, aantekeningen van specialisten, verpleegplannen, onderzoekresultaten en afdelingsformulieren opgeslagen in een gezamenlijke database. Dat biedt veel voordelen. Wanneer patiënten voor zorg in het ziekenhuis komen zijn hun persoonlijke en medische gegevens direct en duidelijk beschikbaar. Het digitaal invullen van de formulieren gaat sneller dan het bijhouden van papieren dossiers. Bovendien hoeven patiënten niet steeds dezelfde vragen te beantwoorden. De gegevens worden centraal geregistreerd en kunnen altijd en overal door de behandelend zorgverleners worden geraadpleegd.

Privacy

De privacy van de patiënten heeft bij de ontwikkeling van het gezamenlijke epd steeds voorop gestaan. Zo hebben alleen artsen en daartoe bevoegde zorgverleners toegang tot het systeem. Het systeem draait ook uitsluitend op de eigen servers van de ziekenhuizen en is niet te benaderen via het internet.

Invoering

‘Bij de invoering van een gezamenlijk epd hebben wij steeds twee doelen voor ogen gehad: het verhogen van de patiëntveiligheid en het verbeteren van de continuïteit van de zorg voor onze patiënten’, vertelt Janneke van Vliet, lid van de raad van bestuur van het Franciscus Ziekenhuis. Hans Ensing, voorzitter van de raad van bestuur van het Lievensberg ziekenhuis: ‘Wij zijn blij dat wij met de invoering van een gezamenlijk digitaal patiëntendossier deze belangrijke stap kunnen zetten. Dit was alleen mogelijk na een lange, intensieve voorbereidingsperiode met Chipsoft en dankzij de enthousiaste inzet van de medewerkers in beide ziekenhuizen. Zij hebben hier heel hard aan gewerkt.’

Samenwerking AMC en VUmc

De Amsterdamse ziekenhuizen AMC en VUmc werken eveneens aan een gezamenlijk epd. Naar verwachting nemen zij het epd EPIC in de zomer van 2015 in gebruik.

5 REACTIES

  1. Lees alle reacties
  2. Bergen op Zoom/Roosendaal: Chipsoft; Breda/Oosterhout: Epic; Tilburg/Waalwijk: nog zoekende.
    Over samenwerking in de regio gesproken! Marktwerking leidt tot dit soort beschermingsoperaties, waarvan de patiënt enkel en alleen de dupe is.
    Waarom? Omdat het de communicatie en informatie over de patiënt tussen ziekenhuizen het er niet makkelijker op maakt. Kwaliteit, patiëntveiligheid, indicatoren. De praktijk is anders.

  3. Hebben de patienten van ziekenhuis Franciscus en ziekenhuis Lievensberg hiervoor toestemming verleend?
    Zijn patienten duidelijk en schriftelijk geinformeerd dat mogelijk ook andere artsen dan degene die zij consulteren hun medische gegevens kunnen inzien?
    Wat gebeurd er wanneer je als patient hiervoor geen toestemming verleent?
    Hebben de patienten directe inzage in hun EPD medische dossier?
    Hoe wordt hun recht tot correctie van het EPD in praktijk uitgevoerd?
    Immers de WGBO geldt ook voor het EPD.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.