Exclusief toegankelijk Registreer voor toegang tot Zorgvisie.nl Lees meer

Cliëntkompas wint Spider Award 2013

Cliëntkompas van Ecare is de winnaar van de Spider Award 2013, de prijs voor het meest vernieuwende en doelmatige ict-project in de zorg. De prijs is vandaag uitgereikt tijdens het eerste Himms Europe congres in Amsterdam.
Cliëntkompas wint Spider Award 2013
Foto: Reed / Koos Groenewold

Cliëntkompas is een elektronisch cliëntendossier (ecd) voor de care-sector in de vorm van een web applicatie. Het is gemaakt op basis van het Amerikaanse Omaha-systeem dat de zorgbehoefte, de interventies en de uitkomsten van de geboden zorg in kaart kan brengen. Bijzonder is dat professionele standaarden worden geïntegreerd en dat verpleegkundigen en verzorgenden het kunnen gebruiken voor het maken van zorgplannen, de planning en uitvoering van zorg en de rapportage van de uitkomsten. Het dossier is uitgebreid getest onder verpleegkundigen en verzorgenden en aangepast naar aanleiding van hun feedback. Het project wordt gedragen door Ecare Services in samenwerking met zorgverlener Buurtzorg Nederland, Omaha System Support en de Universiteit Twente. Momenteel wordt het ecd gebruikt door 5000 medewerkers in de jeugdzorg, thuiszorg en gehandicaptenzorg.

Andere genomineerden

De twee andere genomineerden waren ColonIS en Robbin. ColonIS is een project van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu voor de uitvoering van een bevolkingsonderzoek naar de aanwezigheid van darmkanker bij mensen ouder dan 55 jaar. ColonIS is een webbased systeem dat toegankelijk is voor geautoriseerde gebruikers. Patiënten hebben toegang tot hun eigen gegevens en desgewenst kunnen zij afspraken wijzigen. Alle huisartsen, ziekenhuizen en laboratoria zijn elektronisch aangesloten en de workflow is compleet geautomatiseerd.

De Robbin App is een bijzondere app voor smartphones en tablets. De app is ontwikkeld door het Trimbos instituut met financiering van de Stichting Pink Ribbon. Het is de eerste app ter wereld die tot doel heeft om borstkankerpatiënten mentale ondersteuning te bieden. De app combineert inzichten over het versterken van mentale fitheid, preventie van psychosociale stoornissen en de kracht van sociale steun.

Jury

De jury boog zich dit jaar over ruim 25 inzendingen waaruit drie genomineerden voortkwamen. De jury bestond uit Michiel Sprenger, adviseur ICT en innovatie bij het Nictiz, Hans ter Braake, health innovator bij VitaValley en Martijn Mertens, anesthesioloog Martijn Mertens van het Spaarne Ziekenhuis en winnaar Spider Award 2012.

Spider Award

Het doel van de Spider Award is om ICT-projecten voor het voetlicht te brengen die bijdragen aan verbetering van de kwaliteit en de doelmatigheid in de zorg. Ook moeten de projecten vernieuwend zijn als het gaat om het gebruik van technologie of om de combinatie van bestaande technologie met nieuwe inzichten op het gebied van informatie en communicatie. De termen informatie en communicatie worden hierbij in brede betekenis gezien. Het is belangrijk dat de projecten overdraagbaar zijn en uitgerold kunnen worden naar andere organisaties of netwerken.

Foto

 • Vlnr: Eva Fischer (Robbin), Jeroen Harmsen, Nicole Koster (Cliëntkompas), Harriët van Veldhuizen, Hans Mekenkamp (ColonIS)

  Vlnr: Eva Fischer (Robbin), Jeroen Harmsen, Nicole Koster (Cliëntkompas), Harriët van Veldhuizen, Hans Mekenkamp (ColonIS)

  Foto: Reed / Koos Groenewold
 • Cliëntkompas wint Spider Award 2013
  Foto: Reed / Koos Groenewold
 • Cliëntkompas wint Spider Award 2013
  Foto: Reed / Koos Groenewold

Zorgvisie

Eén reactie

 • ecare

  We zijn erg trots op Jeroen, Nicole en de rest van het ontwikkelteam van het clienkompas. Namens jullie collega's gefeliciteerd.

Of registreer u om te kunnen reageren.