Exclusief toegankelijk Registreer voor toegang tot Zorgvisie.nl Lees meer

‘Beleidswijzigingen kosten zorg miljoenen’

De voortdurende stroom van beleidswijzigingen kost de zorg tientallen miljoenen euro’s aan software-aanpassingen. Dat zeggen softwareleveranciers Marc Sterenberg en Jan Wouda van McKesson en Henk Koopman van Impulse Info Systems in Zorgvisie ict.
‘Beleidswijzigingen kosten zorg miljoenen’

Beleidswijzigingen zijn vaak gericht op bezuinigingen. 'De veranderingen zorgen echter voor zoveel administratieve rompslomp dat de bezuiniging teniet wordt gedaan', stelt Sterenberg in het vakblad. Een voorbeeld is het besluit van VWS en de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) om een aantal diagnosegroepen te verdelen in verzekerde en niet-verzekerde zorg. Het besluit werd medio 2012 genomen en moest per januari 2013 ingevoerd zijn. Halverwege 2013 besloot de NZa de maatregel per januari 2014 in te trekken en een nieuwe registratiewijze met andere declaratievorm voor te schrijven. De softwareleveranciers stellen dat alleen deze wijziging al tientallen miljoenen euro's heeft gekost.

Kleine wijziging, groot effect

Sterenberg, Wouda en Koopman hebben de indruk dat het ministerie van VWS en de NZa niet doorhebben wat de gevolgen zijn van de afspraken die ze op landelijk niveau maken. Wouda: 'Op landelijk niveau gaat het over de verdeling van geldstromen, maar op de werkvloer moeten de IT-managers en softwareleveranciers het maar zien op te lossen. Op het oog kleine beleidswijzigingen kunnen grote wijzigingen in de software tot gevolg hebben, wat dan weer ontzettend veel geld kost.' De drie schatten dat de helft van de ict-budgetten van zorginstellingen opgaan aan de alsmaar terugkerende nieuwe beleidsregels.

Zorgvisie ict

Het complete interview met Sterenberg, Wouda en Koopman staat in Zorgvisie ict van december 2013.

2 reacties

 • rechterkant

  Daar ben ik inmiddels ook achtergekomen.
  De zorg is 'stevig'uit zijn 'jasje' gegroeid.De zorg kent heel veel achter-,voor-,zij-boven- en onderdeuren.
  Direct breiden ze nog virtueel uit??????
  Vandaar dat het nodig tijd wordt de zorg te herdefiniëren

 • ekmbeukers

  Het probleem is, dat de beleidsmakers in de zorg geen idee hebben, wat echte zorg inhoudt..

Of registreer u om te kunnen reageren.