Exclusief toegankelijk Registreer voor toegang tot Zorgvisie.nl Lees meer

Alert claimt 70 miljoen van Nederlandse ziekenhuizen

De Portugese epd-leverancier Alert claimt 70 miljoen euro van vier Nederlandse ziekenhuizen en een apotheek. De claim is gebaseerd op de schade door contractbreuk en nalaten van betalingsverplichtingen. Bovendien kon Alert in de tussentijd geen samenwerkingen aangaan met andere ziekenhuizen.
Alert claimt 70 miljoen van Nederlandse ziekenhuizen

De claim richt zich tegen Atrium MC uit Heerlen, Jeroen Bosch Ziekenhuis uit ’s-Hertogenbosch (JBZ), TweeSteden Ziekenhuis uit Tilburg, Bernhoven Ziekenhuis uit Uden en de ZANOB apotheek. De samenwerkingen tussen de organisaties en Alert liep al eerder spaak. De ziekenhuizen vroegen miljoenen euro’s schadevergoeding voor niet-nagekomen afspraken.

Contractbreuk

Alert wil met deze tegenclaim de reputatie beschermen en een vergoeding voor de schade door ongerechtvaardigde contractbeëindigingen door de zorginstellingen tijdens de invoering van epd. Daarbij zegt de Portugese leverancier opnieuw het gesprek aan te willen gaan met Nederlandse ziekenhuizen om de IT-programma’s te hervatten die medische fouten helpen voorkomen en ziekenhuizen tijds- en kostenefficiënter maken. Volgens Alert is nooit aangetoond dat de software de reden van stagnatie was. ‘De zorginstellingen beëindigden de contracten op een moment dat zij werden geconfronteerd met budgetverminderingen, veranderende regelgeving en andere ontwikkelingen zoals fusies, verhuizingen en de bouw van nieuwe vestigingen’, aldus Alert.

Ongepaste claim

‘Wij waarderen de samenwerking met de Nederlandse zorgaanbieders zeer, en zijn een meerjarige contractuele verbintenis met hen aangegaan’, stelt Jorge Guimarães, directeur van Alert. ‘Het bedroeft ons dat de contracten door de vijf zorginstellingen werden beëindigd en dat hierbij sprake is van duidelijke onderlinge afstemming tussen de instellingen. Hoewel de beëindigingen waarschijnlijk het gevolg zijn van financiële en budgettaire overwegingen, en plaatsvonden ten tijde van bezuinigingen, hebben de zorginstellingen de positie van Alert en onze medewerkers compleet buiten beschouwing gelaten. De instellingen hebben, naast het beëindigen van de samenwerking, ongepaste claims ingediend tegen Alert waardoor onze reputatie en positie op de Nederlandse markt schade hebben opgelopen. Hierdoor zijn wij gedwongen een tegenclaim in te dienen tegen de instellingen, welke is gebaseerd op de ongerechtvaardigde beëindiging van hun contract met Alert.’

Crisis overwinnen

Guimarães stelt tot slot dat Alert zeer gemotiveerd blijft om een bijdrage te leveren aan de kwaliteit van de zorg in Nederland. ‘Daarom willen wij graag de samenwerkingen hervatten, mits onze financiële positie naar behoren wordt afgehandeld. Als Europeanen kunnen we door opnieuw goed samen te werken, de huidige financiële crisis overwinnen.’

Schade ziekenhuizen

De ziekenhuizen Bernhoven, Atrium MC en het JBZ zeggen desgevraagd geen reactie te geven omdat de zaak momenteel nog onder de rechter ligt. Ernst-Jan van de Pas van Dirkzwager advocaten & notarissen, vertegenwoordiger van Bernhoven, Atrium MC, JBZ, TweeSteden en Zanob, wil eveneens geen reactie geven op de claim. 'We hebben kennis genomen van de claim en zien de zaak met vertrouwen tegemoet. Meer kan ik momenteel niet zeggen.'

De ziekenhuizen lieten eerder al weten dat hun schadepost neerkomt op minimaal 24 miljoen euro. Bij het JBZ gaat het om een bedrag van 9,2 miljoen euro. Bij Bernhoven 6,6 miljoen. Tweesteden 5 à 6 miljoen en Atrium komt op 3,1 miljoen schade.

2 reacties

 • Zorg

  Het zou goed zijn eens naar de prijzen te kijken van zieken huizen.
  En zeker naar de winst van zorg verzekeraars.
  We betalen ons suf aan medicatie,
  En de was lijst van de belasting wat je allemaal vergoed kan krijgen is een wasse neus 1800 euro medicijnen enz en dan krijg je 550 euro terug.Zieken worden zo,n beetje gesepereerd.Zelf de brood nodige hulp moet zo nodig onderuit

 • adje rem

  Nog even en de rekenkamer kan en zal vaststellen dat het geld voor de ECHTE ZORG in regeltjesland wegstroomt in de rioolputjes van jurisdictie en overschatte en overbetaalde digitalisering van en in de Zorgmarkt , zodat gebruik van digitale durexcondooms niet alleen wenselijk , maar zelfs NOODZAKELIJK lijkt te zijn . Maar ja , investeren in gezond verstand is niet sexy en te goedkoop, ondanks de schaarste daaraan in de Zorg.

Of registreer u om te kunnen reageren.