Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Robot beperkt verspilling dure medicijnen

Mark van Dorresteijn
De klinische farmacie van het St. Antonius Ziekenhuis heeft een robot laten ontwikkelen die de verspilling van dure biologische geneesmiddelen fors terugdringt. De nieuwe robot is een variant op de originele I.V. Station robot.
Robot beperkt verspilling dure medicijnen
Foto: St. Antonius Ziekenhuis

‘Biologische geneesmiddelen kosten vaak duizenden euro’s per jaar per patiënt. We zijn als St. Antonius Ziekenhuis daarom op zoek gegaan naar een manier om de verspilling van deze dure geneesmiddelen tegen te gaan en minder weg te gooien. De verwachting is dat we als ziekenhuis met deze geneesmiddelenrobot jaarlijks ongeveer 75.000 euro kunnen besparen’, zegt Ewoudt van de Garde, ziekenhuisapotheker in het St. Antonius Ziekenhuis.

Nieuwe robot

De robot maakt de medicijnen klaar en bewaakt het verstrijken van de houdbaarheidsdatum na opening van een flacon. De gangbare procedure in ziekenhuizen is dat restanten aan het eind van de dag uit voorzorg moeten worden weggegooid. Dit terwijl biologische geneesmiddelen vaak langer houdbaar zijn, variërend van een paar uur tot een maand. Voortaan registreert de I.V.. Station robot dit proces. De robot maakt van elke flacon een foto en labelt er een unieke barcode aan. Als er zich een dag later een volgende patiënt meldt, maakt de robot eerst het restant op. Bij het restantenbeheer voorkomt de robot dat geneesmiddelen verwisseld kunnen worden. Ook zorgt de robot ervoor dat de medicijnen steriel blijven. Ook is op initiatief van het St. Antonius de functie van de robot uitgebreid, zodat de robotarm kan zwenken. Biologische medicijnen bestaan uit eiwitten die, als ze hard geschud worden, kapot gaan. Een zorgvuldige bereidingswijze is belangrijk om een optimale werking te garanderen.

Biologische medicijnen

Biologische medicijnen zoals infliximab, trastuzumab of bevacizumab worden voorgeschreven bij verschillende vormen van kanker, reuma, multiple sclerose en de ziekte van Crohn. Ze worden via een infuus bij een patiënt toegediend, omdat ze dan direct in de bloedbaan terechtkomen en in het lichaam hun werk kunnen doen. Deze geneesmiddelen zijn opgebouwd uit eiwitten die zich aan cellen hechten. Zo kunnen ze bijvoorbeeld de groei van een tumorcel afremmen of het ontstaan van een ontsteking aan de gewrichten blokkeren. Een ziekte kan zo onder controle worden gehouden.

Publicatie

Deze toepassing van de I.V. Station robot is wetenschappelijk onderzocht en gevalideerd. De bevindingen zijn gepubliceerd in het januari/februari nummer van 2013 in het gerenommeerde tijdschrift MAbs.

1 REACTIE

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.