Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties3

Computersysteem verbetert medicatieveiligheid

Mark van Dorresteijn
Een kwart van de patiënten bij wie een medicijn wordt gestopt in verband met bijwerkingen, krijgt binnen zes maanden opnieuw datzelfde medicijn voorgeschreven. Dat blijkt uit promotieonderzoek van klinisch geriater en klinisch farmacoloog Carolien van der Linden van het Catharina Ziekenhuis in Eindhoven.
Computersysteem verbetert medicatieveiligheid
Foto: Stockexchange

Om aan die praktijk een einde te maken heeft Van der Linden een computersysteem ontwikkeld dat alle bijwerkingen van een medicijn bij een individuele patiënt vastlegt. Vervolgens geeft het systeem automatisch en ongevraagd adviezen aan de arts die het medicijn opnieuw aan dezelfde patiënt wil voorschrijven. Het systeem is samen met de Technische Universiteit Eindhoven, de Universiteit Utrecht en het Universitair Medisch Centrum Utrecht ontwikkeld.

Beslissingondersteunend systeem

Het elektronisch beslissingondersteunend systeem draait al enige tijd succesvol op enkele afdelingen in het Catharina Ziekenhuis in Eindhoven. De adviezen die het systeem aan artsen geeft, worden in bijna negentig procent van de gevallen opgevolgd. ‘Het klinkt zo simpel, maar het is nog nooit eerder aangepakt’, aldus Van der Linden. Andere ziekenhuizen in Nederland hebben interesse getoond in het systeem.

Beredenering

Het systeem dwingt ziekenhuisartsen om de redenen voor het stoppen van een bepaald medicijn in te voeren. Wanneer het medicijn door een andere arts opnieuw wordt voorgeschreven, krijgt deze een waarschuwing en kan hij de reden voor het stopzetten en een advies bij die specifieke patiënt direct teruglezen. Uit het promotieonderzoek blijkt dat artsen in veertig procent van de gevallen geen reden voor het staken van de medicatie in het dossier opschrijven. Slechts de helft van de bijwerkingen werd vermeld in de ontslagbrief van het ziekenhuis naar de huisarts. Uit onderzoek bleek ook dat openbare apothekers nooit op de hoogte werden gesteld. ‘Daar is voor de patiënt dus nog een hoop winst te behalen’, aldus Van der Linden.

Pilotstudie

In een pilotstudie is informatie over de bijwerkingen ook geïntegreerd in het informatiesysteem van huisartsen en openbare apotheken. ‘Die koppeling is tot stand gebracht en getest. Huisartsen zijn unaniem enthousiast over dit systeem.’ In Nederland zijn systemen van ziekenhuizen, huisartsen en openbare apothekers volledig van elkaar gescheiden. Koppeling daarvan is hard nodig om de medicatieveiligheid te vergroten. Nog dit jaar wordt het systeem verder uitgerold naar enkele huisartsenpraktijken in Eindhoven.

3 REACTIES

  1. Eigenlijk wel absurd om te lezen ‘Het klinkt zo simpel, maar het is nog nooit eerder aangepakt’. Het is wel degelijk al eerder aangepakt (midden jaren 90 weet ik uit eigen ervaring) maar het met elkaar delen van alle relevante informatie wordt al vele jaren stelselmatig tegengewerkt. Iedereen heeft zijn eigen duurbetaalde systeem en blijft bovenop de data zitten. Anderen zouden toch eens kunnen zien wat je doet (of allemaal nalaat)…
    Er is maar één oplossing en dat is om de patient zelf te laten beslissen wat er met al zijn data gedaan wordt, wie het mag zien, wanneer en hoe lang (bv alleen degenen met een directe behandelrelatie) en de patient moet zelf ook altijd 100% inzicht hebben. Dat betekent wel dat eindelijk nu eens al die data uit de silo’s moet.Niks aan elkaar knopen van allerlei systemen of elektronische postduiven die data heen en weer vliegen, het is nu al een spagetti puinhoop en het LSP heeft het alleen maar erger gemaakt.

  2. Lees alle reacties
  3. Merkwaardig. Zit dergelijke functionaliteit al niet jarenlang in systemen waarmee artsen elektronisch medicatie kunnen voorschrijven (EVS)? En in systemen die de apothekers gebruiken om de voorschriften van artsen te controleren?
    Bekend is dat een EVS nog niet in alle ziekenhuizen wordt gebruikt, om diverse redenen. Waarom zou het losweken van de controlefunctie en het als apart systeem introduceren dan wel succesvol zijn?

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.