Exclusief toegankelijk Registreer voor toegang tot Zorgvisie.nl Lees meer

NVZ komt met hulpdocument bij epd-aanbesteding

De Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ) heeft een Uitgangspuntendocument EPD uitgebracht. Het document helpt instellingen bij het opstellen van eisen bij de aanbesteding van een nieuw elektronisch patiëntendossier (epd) of ziekenhuisinformatiesysteem (zis).
NVZ komt met hulpdocument bij epd-aanbesteding

‘Uit ervaring weten we dat er altijd wel vijf tot tien ziekenhuizen bezig zijn met oriënteren of in een voortraject zitten om een zis/epd te kiezen’, vertelt een woordvoerder van de NVZ. ‘Elk ziekenhuis stelt een lijst met functionele en technische eisen op voor leveranciers, maar 80 procent van de eisen zijn hetzelfde voor elk ziekenhuis.’ Het uitgangspuntendocument neemt volgens de woordvoerder ‘het saaie werk’ uit handen van ziekenhuizen. ‘Zij kunnen zich concentreren op zaken die specifiek zijn voor het ziekenhuis. Dat scheelt tijd en geld. Niet alleen voor ziekenhuizen, maar ook voor leveranciers: zij weten welke vragen er komen en kunnen daar op anticiperen.’

Uitgangspuntendocument

Het uitgangspuntendocument is opgebouwd volgens het Referentie Domeinen Model van het Nictiz en gaat vooral in op functionele en technische eisen. Binnen de functionele eisen worden punten behandeld van consult tot ontslag, planning tot afhandeling en samenwerking met andere partijen. Als voorbeeld noemt de woordvoerder het gebruik van een checklist met stopmomenten voorafgaand aan een operatie. ‘Door de stopmomenten worden risico’s op fouten en vergissingen teruggebracht. De controle kan elektronisch vastgelegd en beheerst worden in het epd. In het document staan negen punten waaraan de implementatie van een checklist moet voldoen.’

Bij de technische eisen gaat het om zaken als platform, data opslag en beveiliging. Tot slot zijn alle standaarden (Snomed, G-standaard, HL7, etc) die nu in gebruik zijn in de functionele specificaties aangegeven.

Samenstelling

Een werkgroep ict-professionals heeft samen met een aantal van de NVZ-lidinstellingen het boek samengesteld. Eén pilotziekenhuis heeft al met het document gewerkt en daarnaast is de uitgave getoetst door ict-leveranciers. Het document is te verkrijgen voor NVZ-leden op de website van de NVZ en zal regelmatig worden bijgewerkt op basis van feedback door gebruikers of nieuwe ontwikkelingen.

Of registreer u om te kunnen reageren.