Exclusief toegankelijk Registreer voor toegang tot Zorgvisie.nl Lees meer

Uitwisseling lab waarden mogelijk via LSP

Apothekers kunnen direct inzicht krijgen in specifieke laboratoriumuitslagen van hun patiënten via een nieuw ontwikkeld systeem in het Landelijk Schakelpunt. Dat is winst bij de medicatieveiligheid van patiënten. De verplichte verklaringen van huisartsen aan apothekers bij een recept, zitten niet in dit systeem.
Uitwisseling lab waarden mogelijk via LSP
Foto: ANP Lex van Lieshout

De test met Utrechtse apothekers is geslaagd, per 1 september is het systeem voor uitwisseling van labwaarden beschikbaar voor organisaties aangesloten bij het Landelijk Schakelpunt LSP. Apothekers kunnen via het LSP specifieke laboratoriumwaarden van hun patiënten opvragen, waardoor ze beter kunnen controleren op veilige medicatie. Huisartsen kunnen vooralsnog niet inhaken op dit systeem. Zij moeten vanaf 1 augustus bij 23 geneesmiddelen de reden van voorschrijven op het recept vermelden. Ook vanwege de medicatieveiligheid. Deze elektronische receptberichten gaan echter weer via een andere digitale infrastructuur.

Screenen

Medicatieveiligheid is een speerpunt in de zorg omdat verkeerde medicatie leidt tot veel onnodige behandelingen, zelfs jaarlijks tot zo’n 16.000 ziekenhuisopnames. Daarom is het beleid om medicijninformatie goed uit te wisselen van patiënten, vooral aan apothekers die de medicatieveiligheid moeten screenen. Daarnaast is vanaf 1 augustus 2013 door de overheid in de Geneesmiddelenwet vastgesteld dat artsen bij 23 geneesmiddelen de reden van voorschrijven op het recept moeten vermelden en gegevens over afwijkende nierfuncties.

Uitwisseling

Een aantal organisaties heeft met elkaar samengewerkt om via het landelijk Schakelpunt, waar met toestemming van de patiënt informatie digitaal wordt opgeslagen, de uitwisseling van labwaarden aan apothekers mogelijk te maken. Per 1 september is deze modaliteit nu beschikbaar voor betrokken partijen. Eigenaar van het systeem zijn expertisecentrum Nictiz en VZVZ, Vereniging van zorgaanbieders voor zorgcommunicatie.

Combinatie

Een combinatie van dit systeem met het ‘receptenprobleem’ van de artsen is nog niet in zicht. ‘Er wordt aan gewerkt om beide acties samen te voegen,’ aldus Daan Verbree van Protopics, een van de ontwikkelaars van de berichtenuitwisseling via LSP. ‘Maar het zijn twee verschillende infrastructuren. Het LSP is niet meer in overheidshanden, de markt is open, zorgaanbieders kunnen zelf bepalen voor welk systeem ze kiezen.’

Carolien Stam

2 reacties

 • Amiz Delft

  Patienten zouden een claim moeten indienen wanneer uitwisseling van gegevens niet of nog niet plaatsvindt. Een goede advocaat zou dit eens moeten uitzoeken wanneer mogelijkheden niet benut worden. Heeft de NPCF geen advocaten? Een proefproces kan elke 'nieuwe ontwikkeling' ontmaskeren.

 • Ad Viseur

  Is dit nieuws?
  Dit kan al jaren via goed georganiseerde regionale initiatieven.
  Daar hebben wij het ondemocratisch en privacy bedreigende LSP echt niet voor nodig.
  ( Het LSP, waar overigens 1 op de 17 Nederlanders in blijkt te geloven...... )
  Next.

Of registreer u om te kunnen reageren.