Exclusief toegankelijk Registreer voor toegang tot Zorgvisie.nl Lees meer

Minister wil meer innovatie

‘We moeten de kansen aangrijpen die de technologie biedt om de zorg te verbeteren. Je komt niet uit de crisis door te blijven zitten waar je zit.’ Dat heeft minister Schippers van VWS vrijdag gezegd tijdens het in ontvangst nemen van het eerste exemplaar van het boek Diagnose Zorginnovatie.
Vlnr. Michel van Schaik, minister Edith Schippers en Philip Idenburg.
Vlnr. Michel van Schaik, minister Edith Schippers en Philip Idenburg.

De minister gaf aan ‘genoeg te hebben van al het gesomber’. Ze is van mening dat onnodig vaak wordt gedacht dat innovatieve projecten niet mogelijk zijn.

Versnelling van innovatieprocessen

In het boek Diagnose Zorginnovatie schetsen de auteurs Michel van Schaik en Philip Idenburg hoe het delen van technologie kan leiden tot een versnelling van innovatieprocessen in de zorg. Het boek is de slotfase van een project waaraan vele professionals en bedrijven hebben meegewerkt. De meest succesvolle innovatie vindt volgens de auteurs plaats als sprake is van een mix van kennis en ondernemerschap. De grootste verbeteringen in de zorg kunnen worden gerealiseerd als wordt ingezet op een combinatie van “low tech en high touch” waarmee bijvoorbeeld de leefstijl van mensen wordt aangepast. ‘Waarom proberen we niet om een rookvrije generatie te creëren’, aldus Idenburg.

Innovatieagenda

In het boek wordt een innovatieagenda voor de komende jaren neergelegd met doelstellingen op deelgebieden. Zo moeten kankerpatiënten meer invloed krijgen op hun behandeling en patiënten die veel verschillende medicijnen gebruiken zouden dat altijd op een veilige manier moeten doen.

 

 

 

Foto

 • Vlnr. Michel van Schaik, minister Edith Schippers en Philip Idenburg.

  Vlnr. Michel van Schaik, minister Edith Schippers en Philip Idenburg.

Gerelateerde tags

6 reacties

 • Onderwater

  Innovatie is een must maar richt het vooral niet alleen op de technologie. Er is grote winst te boeken in de organisatie en het proces van het zorgsysteem. Ik sluit me ook gaarne aan bij de reactie van Seb op 23 september. En......moeten we nu wel constant nieuwe zorgpaleizen (iconen!!) blijven bouwen??

 • Amiz Delft

  Innovatie is een begrip dat niet goed gebruikt wordt. Het begon al jammerlijk in het innovatieplatform, waarin belanghebbenden hun eigen werk bestempelden als topinnovaties. Het leken allemaal Steve Jobs, maar helaas.
  Oude meuk weggooien en opnieuw beginnen en niet alsmaar verbeteren, ook zo'n woord dat alleen maar stilstand oplevert

 • JohnJ

  Sombere reacties...

 • j

  ja en zij Schippers kan het weten.de ver van mijn bed show!

 • De Vogelvrije Huisarts

  75% van alle innovatie komt van de werkvloer.. Schippers kan willen wat ze wilt...

 • Seb

  Innovatie komt van onderop; jawel, vanuit de participatiesamenleving. Er valt overigens vooral veel te winnen met procesinnovatie. Veel meer dan met technische innovatie. Maar juist de procesinnovatie wordt door mw. Schippers zelf gefrustreerd vanwege doorgeslagen wet- en regelgeving, controlesystemen en fraudebestrijding.

  Kortom, ik adviseer mw. Schippers ruimte te maken voor innovatie door deregulering.

Of registreer u om te kunnen reageren.