Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

RIBW start digitale begeleiding met iPads

Mark van Dorresteijn
RIBW Zaanstreek, Waterland West-Friesland gaat alle ambulante cliënten uitrusten met een iPad om hen digitaal te begeleiden. Doel is om op een innovatieve wijze kwalitatief goede en flexibele zorg te verlenen.
RIBW start digitale begeleiding met iPads

 

 

‘De vraag naar korte en meer frequente begeleidingsmomenten van cliënten die zelfstandig wonen neemt toe’, stelt de organisatie. ‘Vanuit de traditionele begeleiding zijn contacten tijdsintensief. Digitale begeleiding levert een belangrijke bijdrage aan het verhogen van de flexibiliteit van de begeleiding. Tegelijkertijd verlaagt het de traditionele tijdsbesteding van de begeleider.’


Lage kosten


Volgens de organisatie zijn de technologische ontwikkelingen zo ver dat tegen lage kosten gebruik gemaakt kan worden van bestaande en voor een breed publiek beschikbare producten. Applicaties zoals Facetime of Skype zijn uitermate geschikt om op digitale wijze contact te leggen met cliënten. Het voordeel is dat cliënten veelal vertrouwd zijn met deze applicaties. ‘Ook met betrekking tot de hardware zijn de afgelopen jaren barrières weggevallen. Waar tot voor kort nog geïnvesteerd diende te worden in grote computers die bij de cliënten in de woonkamer moesten worden geplaatst, kan de cliënt nu gebruik maken van tablets en iPads. Hiermee zijn de kosten van hardware aanzienlijk gereduceerd.’


Hoge acceptatiegraad

Cliënten ervaren volgens RIBW digitale begeleiding als een belangrijke aanvulling op de begeleiding thuis. Doordat cliënten digitale begeleiding krijgen op het moment dat zij dat nodig hebben, neemt het aantal thuisbezoeken af. Dit heeft een kostenreductie tot gevolg. De begeleiders ervaren meer flexibiliteit en hebben door minder reistijd meer tijd over om direct aan de cliënt te besteden. Inmiddels heeft ruim 25 procent van de extramurale cliënten van de RIBW de beschikking over digitale begeleiding. Doelstelling is om op korte termijn alle ambulante cliënten begeleiding op afstand als aanvulling op de huidige dienstverlening aan te bieden.


Ontwikkeling

De RIBW gaat verder met de ontwikkeling van het product digitale begeleiding. Zo kan digitale begeleiding een belangrijk middel worden in de communicatie tussen zorgaanbieders, tussen de zorgaanbieder en de financier maar ook tussen cliënten onderling. De RIBW verwacht dat digitale begeleiding in het kader van de Wmo een belangrijke bijdrage kan leveren in de relatie en communicatie tussen onder meer gemeenten, wijkteams en burgers.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.