Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Artsen willen keurmerk voor zelfmeetapparatuur

Steeds meer patiënten meten op eigen initiatief thuis hun gezondheid met zelfmeetapparaten. Dat blijkt uit een TrendITionrapport in opdracht van Nictiz. Geïnterviewde artsen pleiten in het rapport voor een keurmerk voor zelfmeetapparaten.
Artsen willen keurmerk voor zelfmeetapparatuur
Foto: ANP XTRA Lex van Lieshout

De zelfmetingen, of ‘quanatified self‘ blijken vooral nuttig te zijn bij patiënten met chronische aandoeningen en helpen bij het detecteren van problemen. Daarentegen vrezen huisartsen volgens het rapport voor onrust bij gezonde mensen en pleiten zij voor een keurmerk of in elk geval bewijs voor de effectiviteit van de zelfmeetapparaten. Behalve dat er meer mensen onnodig op consult zullen komen, is het beoordelen van de betrouwbaarheid van het meetapparaat een bijkomende klus die extra tijd vergt. Huisartsen zijn daarom voorstander van een keurmerk voor zelfmeetapparaten

Toename

Medische meetinstrumenten die voorheen waren voorbehouden aan zorgprofessionals en zorginstituten, komen in toenemende mate beschikbaar voor consumenten. Hiermee kunnen zij bijvoorbeeld hun bloedglucosespiegel, hartslag, en zuurstofsaturatie te meten. In opdracht van Nictiz heeft Rick Bolten, student medische informatiekunde aan de Universiteit van Amsterdam in zijn masterthesis ‘Doctor, I measured my own health’ een inventarisatie gedaan van beschikbare zelfmeetapparaten. Op de website ‘Meet je gezondheid’ zijn ruim zevenhonderd apparaten inclusief beschrijving, merk, naam en gebruikersniveau uitgelicht.

Patiënten die klachten hebben en op eigen initiatief hun lichaamsfuncties meten kunnen  via zelfmetingen een afwijking aantreffen die anders wellicht over het hoofd werd gezien, zeggen de geïnterviewde artsen. Vooral in zelfmeetapparaten die het hartritme meten, zien de geïnterviewde artsen een meerwaarde. Hartritmestoornissen zijn tijdens het spreekuur vaak moeilijk te vangen maar zouden met een zelfmeetapparaat beter te detecteren zijn. Zelfmetingen die een patiënt thuis uitvoert, kunnen daarbij zorgen voor het herkennen van patronen die voorheen onzichtbaar waren.

Meerwaarde

De effectiviteit van zelfmetingen is volgens de geïnterviewde huisartsen vooral van meerwaarde bij patiënten die al een indicatie hebben. Zelfmetingen op consumentenapparaten vervangen in dit geval een periodiek consult of het lenen van een apparaat van de arts. De arts kan de zelf gemeten data gebruiken om een behandeling te monitoren en al dan niet bij te stellen. Bij nieuwe klachten dienen de zelfmetingen als aanleiding voor een nadere beoordeling en/of een gesprek. Patiënten kunnen volgens het onderzoek hun klachten met zelfmetingen beter onderbouwen en de arts beter informeren over de ernst van de klacht.

Ongerustheid

Daarentegen kunnen zelfmetingen bij gezonde mensen ook leiden tot ongerustheid. Als alle Nederlanders aan zelfmetingen zouden doen, zou dit veel fout positieven opleveren bij vermeende aandoeningen, vreest een aantal geïnterviewde huisartsen en bovendien een toename van spanning en angst.

1 REACTIE

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.