Exclusief toegankelijk Registreer voor toegang tot Zorgvisie.nl Lees meer

Parnassia Groep neemt aandeel in softwareontwikkelaar

Ggz-aanbieder Parnassia Groep heeft een belang genomen in Sense Health, een ontwikkelaar van mobiele gezondheidszorg, oftewel m-health. Beide partijen willen gezamenlijk software creëren die gebruikmaakt van de sensoren in een smartphone.
Parnassia Groep neemt aandeel in softwareontwikkelaar

Volgens bestuursvoorzitter Stephan Valk van de Parnassia Groep is het doel van de samenwerking om m-health-oplossingen te maken waar derde partijen ook buiten de ggz wat aan hebben. 'Wij werken al een tijdje samen met Sense Health. Zo hebben we gezamenlijk de unieke app 'Goalie' gemaakt. Dat is een product voor klanten met depressie en angsten. De klant kan met Goalie op zijn telefoon een aantal keren per dag via een emoticon aangeven hoe hij zich voelt. Via de sensors in de telefoon weet Goalie onder andere hoe actief de gebruiker is en wat zijn dag-en-nachtritme is. Op basis van deze geavanceerde sensortechnologie en de ingevoerde emoticons krijgen patiënten met depressie inzicht in en coaching op hun gedrag en geestelijke gezondheid. Dit geeft hen steun en regie bij het behalen van doelstellingen voor een gezonde leefstijl en structuur. Hierdoor kan een psychisch probleem of een terugval snel herkend, voorkomen en aangepakt worden.'

Joint venture

Dit product, dat momenteel bij zo'n tweehonderd klanten van Parnassia-onderdeel PsyQ op de telefoon staat, is wat Valk betreft nog maar het begin. 'In plaats van enkel zo'n m-health-product af te nemen bij een leverancier, willen wij er mede-eigenaar van zijn. Op die manier zijn we betrokken bij de ontwikkeling ervan. Vandaar dat we nu ruwweg een derde van de aandelen van Sense Health hebben. De afspraak is dat wij voor een periode van drie jaar minstens twee medewerkers op het project hebben zitten. Sense Health doet hetzelfde. Dat komt neer op een personele inzet ter waarde van 2,5 ton euro per jaar. De plus van de samenwerking zit er vooral in dat wij met ons grote klantenbestand de ideale proeftuin zijn voor de ontwikkeling van dit soort nieuwe oplossingen. Ook de infrastructuur die nodig is voor deze nieuwe producten, zoals callcenters met verpleegkundigen, hebben wij al voor een groot deel klaar liggen.'

Logistieke kennis

De keuze van Valk om Sense Health als technologiepartner te kiezen in plaats van een andere leverancier, ligt aan de brede kennis van Sense. 'Het is niet een bedrijf dat zich alleen richt op zorg. Sense Health is lid van de Almende Groep, waar veel applicaties worden gemaakt voor onder andere logistieke bedrijven. De kennis en kunde uit andere sectoren willen we graag toepassen in de zorg.'

Andere sectoren

De samenwerking blijft wat Valk betreft ook niet exclusief. 'Deze toepassingen zouden bijvoorbeeld prima werken in een ziekenhuis of ouderenzorgorganisatie. Als dit soort partijen met ons mee willen ontwikkelen, is dat mogelijk. We willen zoveel mogelijk van deze technologische kennis delen.'

Eén reactie

  • Rob

    Een accountant als directeur van een GGZ instelling is een, maar als hij het geld van de GGZ dan ook nog gaat inzetten om software producten te ontwikkelen dan krijg je visioenen van de woningcorporaties.

Of registreer u om te kunnen reageren.