Exclusief toegankelijk Registreer voor toegang tot Zorgvisie.nl Lees meer

Wirwar ict-systemen zorgt voor declaratiefouten

De declaratieproblemen in het St. Antonius ziekenhuis zijn mede ontstaan door de systemen die allemaal met elkaar samenhangen en allemaal met elkaar gekoppeld moeten worden. Dat zegt een woordvoerder van het ziekenhuis.
Wirwar ict-systemen zorgt voor declaratiefouten
Foto: ANP - Remko de Waal

'Binnen de systemen moeten bijvoorbeeld continu aanpassingen gedaan worden om de laatste wet- en regelgeving op de juiste wijze te implementeren. De processen worden door meerdere systemen ondersteund waardoor de noodzakelijke procesintegratie en gegevensuitwisseling niet altijd aan de hoogste eisen kunnen voldoen.' Ook niet alle problemen kunnen opgelost worden door een goed ict-systeem, voegt de woordvoerder daaraan toe. 'Het St. Antonius verleent innovatieve zorg, zoals percutane mitralisklep clipping. Daarvoor zijn nog geen declaratieregels beschikbaar. Dit is een situatie die door geen enkel ict-systeem opgelost kan worden.'

Computersysteem

In het ziekenhuis word gewerkt met twee verschillende systemen. Enerzijds het Intrazis/EPD. Een eigen systeem  voor de primaire zorgverlening door artsen en verpleegkundigen. Daarnaast het ZIS van CSC (voorheen iSOFT), deze werd in 1984 geïmplementeerd. Het ZIS wordt gebruikt voor dbc-verwerking, inkoop, financiën en goederenlogistiek. Volgens de woordvoerder loopt het ziekenhuis steeds vaker tegen beperkingen aan bij het werken met het systeem. Om die reden is het ziekenhuis een zoektocht gestart naar een geïntegreerd epd-ZIS. In een nieuwe situatie wil het ziekenhuis werken in één systeem, waardoor het dbc-proces niet meer verdeeld is over meerdere systemen, zoals nu het geval is. Welk systeem het gaat worden, is nog niet bekend.

Declaraties St. Antonius

Het St. Antonius werd onlangs beboet door de NZa omdat zij voor een totaal van 24,6 miljoen aan onterechte declaraties hadden ingediend. De verkeerde declaraties werden verstuurd in de periode van 2008 tot en met 2012. Het ging om jaarlijks één procent van de omzet.

Epd / LSP

Medische gegevens vanr patiënten worden verzameld in het elektronisch patiëntendossier/cliëntendossier. De uitwisseling daarvan vindt plaats via het Landelijk Schakelpunt (LSP). In het dossier epd/LSP verzamelt Zorgvisie best practices en artikelen over dit onderwerp.
Bekijk het dossier

3 reacties

  • ronald noorman

    Jaap zou gelijk hebben als alle ziekenhuizen ditzelfde probleem zouden hebben. Dat is niet het geval. DBC/DOT is een gedrocht, maar de gevolgen zijn met goede interne processen en een adequate ICT ondersteuning goed te ondervangen. Dat is de interne uitdaging.

  • GKMitrasing

    terecht opmerking... blame de ict...

  • Jaap van den Heuvel

    De kop van dit artikel is dus fout! De wir-war van ICT systemen is niet de oorzaak van declaratiefouten, maar het ondoordachte en uit de hand gelopen DBC/DOT systeem is daar volledig debet aan.

Of registreer u om te kunnen reageren.