Exclusief toegankelijk Registreer voor toegang tot Zorgvisie.nl Lees meer

Ziekenhuizen zoeken massaal nieuw epd/ZIS

Circa veertig procent van de ziekenhuizen heeft plannen om over te stappen op een nieuw elektronisch patiëntendossier (epd) of ziekenhuisinformatiesysteem (ZIS). Dat blijkt uit vernieuwde raming door M&I/Partners in Zorgvisie ict magazine.
Ziekenhuizen zoeken massaal nieuw epd/ZIS
Foto: ANP - Roos Koole

Alle ziekenhuizen in Nederland investeren momenteel op een of andere wijze in hun epd/ZIS-systeem. In 2013 kozen zeven ziekenhuizen voor een nieuw epd/ZIS. Daarnaast zijn nog eens veertien ziekenhuizen een zoektocht gestart. De verwachting is dat ruim vijfiten ziekenhuizen binnen korte tijd een dergelijk traject starten, zo stellen de auteurs Astrid Egbertzen en Patrick van Eekeren.

Verliezer

Grote verliezer lijkt CSC-iSOFT. Onlangs zijn VUmc, AMC, Rivas Zorggroep Beatrixziekenhuis, UMC Groningen en Erasmus MC afgestapt van CSC-iSOFT. Ook de resterende elf ziekenhuizen die nu nog werken met CSC-iSOFT zijn op dit moment allemaal bezig met de selectie van of zich aan het oriënteren op een nieuw epd/ZIS. Het nieuwe pakket Lorenzo lijkt daarmee geen voet aan de grond te krijgen in Nederland. CSC-iSOFT ken ook een lange historie in Nederland. Sommige ziekenhuizen, zoals het St. Antonius in Nieuwegein werkt al sinds 1984 met het pakket.

Groei voor Epic

Opmerkelijk is de groei van Epic. Vier ziekenhuizen werken reeds met dit pakket. Nog eens vier ziekenhuizen kozen in 2013 voor het pakket.

Zorgvisie ict magazine – epd/ZIS-overzicht

In het maartnummer van Zorgvisie ict magazine staat het nieuwe epd/ZIS-overzicht per 31 januari 2014. De auteurs gaan in het artikel dieper in op de marktontwikkelingen. Daarnaast in het magazine ook een overzicht van ecd-leveranciers bij de vijftig grootste VVT-instellingen.

Epd / LSP

Medische gegevens vanr patiënten worden verzameld in het elektronisch patiëntendossier/cliëntendossier. De uitwisseling daarvan vindt plaats via het Landelijk Schakelpunt (LSP). In het dossier epd/LSP verzamelt Zorgvisie best practices en artikelen over dit onderwerp.
Bekijk het dossier

Of registreer u om te kunnen reageren.