Exclusief toegankelijk Registreer voor toegang tot Zorgvisie.nl Lees meer

Gezamenlijk epd AMC en VUmc gaat door

Het intrekken van het fusieverzoek van de Amsterdamse academische ziekenhuizen AMC en het VUmc betekent niet dat het gezamenlijk elektronisch patiëntendossier (epd) van de baan is. Dat bevestigt een woordvoerder van het AMC.
Gezamenlijk epd AMC en VUmc gaat door

Het systeem dat EVA heet (een samentrekking van epd, vumc en amc) zal geen hinder ondervinden van de gisteren aangekondigde fusiestop, aldus de woordvoerder van het AMC. Het AMC en VUmc gaan als eerste academische ziekenhuizen in Nederland met een gezamenlijk elektronisch patiëntendossier (epd) werken. De beide ziekenhuizen trokken volledig samen op bij de aanschaf van het systeem bij ontwikkelaar Epic. Ook de inrichting en het beheer van het nieuwe epd wordt in gezamenlijkheid uitgevoerd. 'Meer dan 70 procent van onze collega's gaat met het nieuwe epd werken. Dat zijn bijna 10.000 medewerkers', vertelden programmadirecteuren Maurits Ros en Douwe van Riet vorig jaar aan Zorgvisie. De implementatie vindt plaats volgens een big bang scenario. In de zomer van 2015 verwachten de ziekenhuizen enkele maanden na elkaar over op het nieuwe systeem.

Bezwaren

Gisterenavond bleek dat AMC en VU medisch centrum voorlopig niet gaan fuseren omdat De Autoriteit Consument & Markt (ACM) te veel juridische bezwaren ziet. Een ACM-woordvoerder legt uit: 'Aan een inhoudelijke beoordeling van de fusie op mededingingsaspecten zijn we niet eens toegekomen. De eerste vraag die wij stellen bij een fusieverzoek kon al niet beantwoord worden. Dat is de vraag of het gaat om twee afzonderlijke, zelfstandig organisaties. Omdat de VU bestuurlijke invloed heeft over het VUmc is het de vraag of we de VUmc kunnen aanmerken als een zelfstandige organisatie. Er zijn nu teveel vraagtekens over een eventuele ontvlechting van de VU en het VUmc en hoe lang dat zou duren. Een fusie moet namelijk binnen een vooraf bepaalde termijn afgerond worden.'

Of registreer u om te kunnen reageren.