Exclusief toegankelijk Registreer voor toegang tot Zorgvisie.nl Lees meer

‘Helft ziekenhuiszorg in tien jaar extramuraal’

De zorg moeten samenwerken om vijftig procent van de zorg buiten de muren van ziekenhuizen plaats te laten vinden. ‘En dat is mogelijk’, stelt Rick Cnossen van Intel tijdens het zorg-ict event WoHIT 2014.
‘Helft ziekenhuiszorg in tien jaar extramuraal’

Cnossen pleit voor klinieken zonder muren waarbij patiënten thuis, op hun werk of bij eerstelijns zorgaanbieders in de buurt aan de slag gaan met hun zorgvraag.  Zij krijgen daardoor de regie in eigen handen. 'De techniek houdt ons niet tegen, het is vooral de zorgorganisaties en zorgverleners die moeten zorgen voor een goede implementatie. Als dat ons lukt zal de kwaliteit enorm stijgen en de kosten drastisch dalen.' Om de 'kliniek zonder muren' te laten slagen, geeft Cnossen vier aanbevelingen: Maak de zorg holistisch, zet de patiënt centraal, gebruik standaarden en zet virtuele technologie in.

Holistisch

De zorg moet samenwerken door informatie te delen met elkaar en met patiënten. Deze informatie moet altijd en overal beschikbaar zijn. Cnossen 'Desktops werken simpelweg niet meer. Patiënten gebruiken hun tablets of telefoon tegenwoordig voor alles. Maar binnen de zorg zijn nog weinig mogelijkheden. Via analytics kunnen we patiënten hun gepersonaliseerde app geven waarmee zij zelf controle krijgen over hun gezondheid. De artsen schrijven deze apps voor omdat zij weten welke apps bijdragen aan de gezondheid van mensen.'

Gebruiker centraal

'Wij hebben vroeger de fout gemaakt om te focussen op hele interessante technologie', deelt Cnossen. 'Maar mensen zaten hier niet op te wachten. Zij moeten de toepassing inzien en het moet eenvoudig zijn om te gebruiken, want mensen zijn bereid om de nieuwe technologie te accepteren. We hebben mensen ondervraagd over deze onderwerpen en 57 procent mensen denkt dat ziekenhuizen overbodig worden, 75 procent wil videobellen met de dokter, 70 procent wil sensoren gebruiken die data verzamelen en maar liefst 84 procent wil persoonlijke zorginformatie delen als dat helpt om de zorg goedkoper te maken.'

Standaarden

Standaarden dragen eveneens bij aan brede acceptatie. Als voorbeeld noemt Cnossen wifi en USB. Alle meetapparatuur moet werken op basis van standaarden zodat de informatie gekoppeld kan worden via verschillende systemen.

Virtuele technologie

Tot slot noemt Cnossen het gebruik van digitale technologie waardoor het mogelijk wordt om fysieke bezoeken te vervangen door digitale mailwisselingen of videogesprekken. Cnossen: 'Er zijn veel verschillende manieren beschikbaar om de gezondheid van mensen te bespreken zonder dat zij naar het ziekenhuis hoeven te reizen. Daarnaast zullen mensen met andere mensen communiceren, mensen met zorgverleners en computers met computers.'

Outsourcing

De zorg kan het niet langer alleen en besteedt diensten uit aan partners. In dit dossier leest u hoe dat verloopt.

6 reacties

 • gfdekker

  Als geestelijk verzorger weet ik maar al te goed hoezeer holistische zorg steeds minder samengaat met ziekenhuiszorg; dat de mens meer is dan los van elkaar beschouwde fysieke en/of psychische aandoeningen wordt beleidsmatig al maar moeilijker vast te houden. Ik vind dit toekomstbeeld van Cnossen zo dubbelzinnig; Maatwerk leveren door sensoren en door digitaliteit beter voorspelbare en meer geïndividuliseerde technieken kan veel kosten besparen en leed doen voorkomen. Maar telkens doemt bij alle verfijning en verbetering weer het spookbeeld op dat niemand het geheel nog overziet en de hele mens. Het lijkt er op dat het allemaal kleine stapjes zijn waardoor uiteindelijk mens en robot in elkaar zullen gaan samenvloeien. Zeker, dat is ook een visie op holisme. Ik sleutel graag aan motorfietsen. Maar het is ook mijn beroepsideaal om van mijn hobby niet mijn werk te maken. Mensen zijn niet door ons gemaakt en zullen het ook niet worden tenzij hun menselijkheid zo wordt versleuteld dat zij volkomen beheersbaar is geworden. Op kortere termijn; versterking transmuraliteit is absoluut hét codewoord en met geweld moet de regelgeving daarbij worden aangepast. Waarbij je mag hopen dat daardoor ook de kwaliteit van de ziekenhuiszorg zal uitstromen naar de andere lijnen!

 • Jaap

  Weer een bodemloze put aangeboord, waar ICT weer miljoenen over de balk kan gooien. Heb toch, wanneer ik echt zorg nodig heb, liever een één op één , face to face gesprek met een professionel.

 • gbrons

  Meer met patiënten communiceren via mail, videogesprekken etc. zal zeker moeten. Patiënten vanuit huis afspraken kunnen laten maken of via carelink in de gaten houden. Probleem is echter dat de regelgeving hier nog niet klaar voor is en dit werk ook nog geen passende belong heeft in de DBC systematiek.

  Software leveranciers van de ZIS systemen hebben het zo druk om alle wijzigingen van de NZa en DBC Onderhoud te verwerken dat ze aan dit soort zaken niet toe gaan komen.

 • FJJ Conijn

  Ja, en over 10 jaar kunnen we ook op de maan wonen. Dream on, hr. Cnossen, maar 'this is the real world, not the dream world'.

 • Keesmarges

  Prima idee waar dat kan, maar maak er niet weer zo´n eenheidswordt van waar alle zorgvrager voor moeten worden heropgevoed en gedwongen worden om dingen te doen die ze niet kunnen, zoals zelfredzamer worden om te participeren als middel om te bezuigen.

 • j

  Waarom dan nu nog al die ziekenhuizen verbouwen tot luxe ziekenhuizen! Dit terwijl er geen geld is voor de zorg, maar dus wel voor hert over de balk gooien van maatschappelijk geld!

Of registreer u om te kunnen reageren.