Exclusief toegankelijk Registreer voor toegang tot Zorgvisie.nl Lees meer

Zorg makkelijke prooi voor cybercriminaliteit

De zorg heeft in 2013 van alle sectoren de meeste cyber-aanvallen en data-lekken verwerkt. Dat blijkt uit het veiligheidsonderzoek van Symantec.
Zorg makkelijke prooi voor cybercriminaliteit

In totaal is 37 procent van de cyberaanvallen en datalekken gerelateerd aan de zorg.

Eenvoudig

De belangstelling van cybercriminelen voor de zorg groeit, omdat de zorg een van de weinige sectoren is waar zo veel individueel herleidbare informatie wordt vastgelegd en opgeslagen. Volgens Symantec is het relatief eenvoudig om aan complete persoonlijke profielen te komen.

Toename

Door patiënten- en of verzekeringsdossiers te stelen kunnen criminelen valse facturen declareren en behandeling en medicijnen op kosten van het slachtoffer krijgen. Hierdoor kunnen medische dossiers vervuild raken.

Volgens het onderzoek groeit het aantal datalekken en cyberaanvallen ook in andere sectoren. Ten opzichte van 2012 is het met 62 procent toegenomen. Ook de omvang van de lekken en aanvallen groeit. In 2013 zijn digitale gegevens van meer dan een half miljard mensen gelekt, waaronder geboortedata, sofinummers, inloggegevens en creditcardgegevens.

Sarah Berends

Gerelateerde tags

Eén reactie

  • abeerten

    Kan het zijn dat, omdat de schade bij verzekeraars, apotheken en patiënten terechtkomt, de zorgverleners het onvoldoende als hun probleem ervaren?

Of registreer u om te kunnen reageren.