Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties4

Schippers: Te veel fouten in epd huisartsen

Mark van Dorresteijn
Minister Edith Schippers (VWS) vindt het zorgelijk dat veel huisartsen hun patiëntendossiers niet op orde hebben. Dit schrijft zij vandaag aan de Tweede Kamer in reactie op een onderzoek van de Consumentenbond uit april waaruit blijkt dat tweederde van de dossiers niet compleet of onjuist is.
Schippers: Te veel fouten in epd huisartsen

‘Zorgverleners moeten hun patiëntendossiers op orde hebben, dat staat buiten kijf’, stelt Schippers. ‘Het signaal dat uit het onderzoek van de Consumentenbond naar voren komt baart mij dan ook zorgen en neem ik zeer serieus. Ik zal de huisartsenorganisaties hierop aanspreken en ga ervan uit dat huisartsen dit signaal serieus zullen oppakken.’

Ondersteuning huisartsen

Schippers wijst op verschillende programma’s die huisartsen ondersteunen bij het op orde brengen en houden van patiëntendossiers. Zo worden huisartsen extra beloond voor kennis en bijscholing over, en uitvoering van de richtlijnen omtrent het bijhouden van medische dossiers. Verder kunnen huisartsen gebruik maken van een epd-scan, waarmee getoetst kan worden of het dossier aan alle eisen voldoet. Ze noemt het elektronisch patiëntendossier de sleutel tot veilige patiëntenzorg, maar alleen als het goed wordt bijgehouden.

Overdracht van medische gegevens

Huisartsen zijn bij het op orde houden van het medisch dossier ook afhankelijk van de informatie die zij verstrekt krijgen van patiënten en andere zorgverleners. Zo vindt Schippers het onacceptabel dat laboratoriumonderzoeken dikwijls ontbreken in een medisch dossier. Ook andere zorgverleners zijn verantwoordelijk voor het up-to-date houden van het medisch dossier van de huisarts. Hiervoor is goede uitwisseling van gegevens van groot belang. De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) voert om die reden op dit moment een onderzoek uit naar de overdracht van medische en verpleegkundige gegevens van ziekenhuis naar andere zorgaanbieders, zoals huisartsen, thuiszorg en verpleeghuis. Doel van het onderzoek is beter zicht te krijgen op de kwaliteit van de dossiervorming en op de mogelijke verbeterpunten.

Epd / LSP

Medische gegevens vanr patiënten worden verzameld in het elektronisch patiëntendossier/cliëntendossier. De uitwisseling daarvan vindt plaats via het Landelijk Schakelpunt (LSP). In het dossier epd/LSP verzamelt Zorgvisie best practices en artikelen over dit onderwerp.
Bekijk het dossier

4 REACTIES

  1. @Aad. Labuitslagen vanuit het huisartsen- of ziekenhuislab zijn automatisch beschikbaar in het EPD van de huisarts. We staan aan de vooravond van het eHealth-tijdperk met meer regie bij de patiënt door slimme systemen en integratie van de zorgketen, waardoor de zorg goedkoper kan worden.
    Een betrouwbare registratie van belangrijke medische gegevens is essentieel en mocht dit als te zware administratieve last worden ervaren, dan kan techniek mogelijk helpen.

  2. Lees alle reacties
  3. Volgens onafhankelijk onderzoek zijn huisartsen nu al meer dan de helft van de tijd kwijt aan administratie waarvan de helft om puur bureaucratische redenen. Dus degene die nog meer administratieve eisen stelt heeft niet goed begrepen dat de werkelijke problemen van zorg niet bij de werkers zitten maar in systeemfouten. De werkers in de zorg (en andere professionele sectoren) zitten inmiddels in weinig prettige de rol van opgejaagde fazanten op het jachtpartijtje van een nieuwe elite. En het is duidelijk, ondanks soms plichtmatig uitgesproken vleierij, aan welke kant van het geweer de minister staat.

  4. Schippers is iedereen gek aan het maken met al die veranderingen in de afbraak van de zorg! Wanneer moet huisarts nog tijd maken voor patient als ze ik weet niet hoeveel tijd moeten vrijmaken voor de bureaucratie. Hoe mijn hart vast als de overheveling van taken naar gem komt waarbij huisarts ook nog meer taken krijgt. Het leed niet te overzien?!

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.