Exclusief toegankelijk Registreer voor toegang tot Zorgvisie.nl Lees meer

‘Projectwebsite voor PGD geeft inzicht’

Om de ontwikkeling van het persoonlijk gezondheidsdossier (PGD) meer richting te geven, heeft de NPCF de projectwebsite pgdkader2020.nl gelanceerd.
‘Projectwebsite voor PGD geeft inzicht’
Foto: ANP Koen Suyk

Jacqueline Baardman, ‎adjunct directeur patiëntenfederatie NPCF, legt uit dat binnen het project wordt onderzocht wat er nodig is om in 2020 elke Nederlander de beschikking  te geven over  een PGD. Het persoonlijke dossier bevat alle medische gegevens van bijvoorbeeld de huisarts of uit het ziekenhuis. Daarnaast kunnen mensen eigen gegevens verzamelen via wearables of zelfmeetapparatuur. Het dossier is in bezit van de patiënt zelf. 'Om dat te regelen moet worden voldaan aan een aantal randvoorwaarden. Denk aan de infrastructuur voor uitwisseling, standaardisatie van gegevens, de rol van de zorgverzekeraar en privacy.'

Projectwebsite

De projectwebsite is gelanceerd om antwoord te geven op de vele vragen. 'We willen duidelijkheid geven aan partijen die aan willen haken. Ons doel is om in 2020 een PGD voor iedereen beschikbaar te hebben en hiervoor ontwikkelen we eerst een PGD Kader dat richting geeft aan de ontwikkeling, invoering en opschaling van initiatieven.' De oplevering van het PGD Kader 2020 vindt plaats in de zomer van 2015.

Stand van zaken

Momenteel is het nog niet goed gesteld met het PGD, meent Baardman. 'Er is nog geen PGD of ander breed geïmplementeerd dossier beschikbaar voor patiënten. In sommige regio's begint het te komen, maar we zijn er nog lang niet. Bovendien ligt de focus nog erg op de curatieve zorg. We zien dat in de langdurige zorg de toegang tot informatie ook steeds belangrijker wordt. Zeker nu steeds meer mensen thuis wonen. Wat is slimmer dan de patiënt daar de regie over te geven?'

Eindresultaat

Hoe het PGD-platform er uiteindelijk uit moet zien, is nog niet duidelijk. Het hoeft volgens Baardman niet één platform te zijn, maar er moet wel worden voldaan aan eisen en standaardisatie. 'De ontwikkelingen komen niet alleen vanuit de zorg, maar ook vanuit de consumentenmarkt. We zien bijvoorbeeld dat Google, Apple en Microsoft een eigen platform hebben of daar aan werken. Natuurlijk kijken we ook naar alle huidige initiatieven. Een aantal regio's is al heel goed bezig. We kijken wat ze doen en wat we daar van kunnen leren. De ene regio is misschien beter in techniek, de ander weet zorgverleners beter te betrekken. Uiteindelijk is het doel om alle patiënten en cliënten toegang te geven tot informatie zodat zij zelf regie kunnen voeren.'

 

Of registreer u om te kunnen reageren.