Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Blue Button vereist eenduidige afspraken’

Mark van Dorresteijn
Het Blue-Buttonprincipe laat patiënten zorginformatie downloaden uit ict-systemen van zorgverleners. Om de gegevens te gebruiken binnen het persoonlijk gezondheidsdossier (PGD) zijn eenduidige afspraken nodig. Dat schrijft Nictiz in een whitepaper over Blue Button+ en CCD.
‘Blue Button vereist eenduidige afspraken’
Foto: iStock

De vraag naar uitwisseling van (zorg)informatie met de patiënt groeit, merkt Nictiz. ‘Steeds vaker wordt hiervoor als oplossing Blue Button genoemd, veelal in één adem met implementatiegids Blue Button+ en een myriade aan afkortingen voor HL7-modellen en –implementatiegidsen als CCD, CDA, C-CDA en FHIR.’

CCD en Blue Button

Voor de uitwisseling tussen zorgverleners is het Continuity of Care Document (CCD) een veelgenoemd document. Een vergelijking tussen Blue Button+ en CCD toont aan dat zij voor minder dan de helft overeenkomen. Het is dan ook cruciaal eenduidige afspraken te maken over welke standaarden wanneer gebruikt worden voor de uitwisseling van (zorg)informatie met de patiënt volgens het Blue-Buttonprincipe. ‘Alleen dan kan interoperabiliteit gerealiseerd worden.’

Whitepaper

In de whitepaper gaat Nictiz in op wat de Blue Button is, hoe het past in het HL7-landschap en wat de verschillen zijn tussen Blue Button+ en CCD.

Persoonlijk gezondheidsdossier

Het persoonlijk gezondheidsdossier is een medisch dossier waarmee patiënten hun eigen gezondheid kunnen managen.
Bekijk het dossier

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.