Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘IHE XDS is geen sleutel maar een envelop’

Mark van Dorresteijn
Ziekenhuizen lopen steeds vaker vast bij de invoering van IHE XDS voor de uitwisseling van medische gegevens. Dit kost miljoenen en ondermijnt de belofte van IHE XDS voor de uitwisseling van medische gegevens, waarschuwt Martijn Bakkers, commercieel directeur bij Meddex.
‘IHE XDS is geen sleutel maar een envelop’
Foto: iStock

Ziekenhuizen werken al tientallen jaren in zeer specifieke IT-omgevingen waar afdelingen werken met verschillende bronsystemen voor hun gegevens. Deze verschillen zorgen ervoor dat de gegevens niet zonder vertaalslag uitwisselbaar zijn. ‘Hier wordt onvoldoende rekening mee gehouden waardoor uitgaven bij de implementatie flink uit de hand lopen en er aan het einde van rit nog steeds geen werkende oplossing is.’ Volgens Bakkers moet er per afdeling worden gekeken hoe verschillende bronsystemen op basis van IHE XDS met elkaar kunnen corresponderen.

Twee ontwikkelingen

Bakkers vertelt dat hij in ziekenhuizen twee ontwikkelingen ziet. In de ene situatie wordt nog niet uitgewisseld. Mensen, voornamelijk uit de beleidshoek, willen pas uitwisselen als alles volledig op elkaar aansluit en uitwisselbaar is. ‘Na zes jaar hebben zij dan eindelijk de mogelijkheid tot uitwisseling.’ De andere groep begint al wel direct met uitwisselen. Omdat de systemen niet op elkaar aansluiten, kan de informatie in de documenten niet volledig gebruikt worden. ‘Bij medische beelden mist bijvoorbeeld de meta-informatie waardoor specialisten de beelden minder goed kunnen interpreteren. Dat is op zich nog niet zo erg, omdat zij ook zonder context vaak goed snappen wat speelt. In de microbiologie of pathologie is dat anders. Daar is echt context voor nodig. Bovendien kunnen de verslagen niet vergeleken worden met eerdere resultaten om patronen te herkennen.’

De brief en de envelop

Ziekenhuizen voldoen weliswaar steeds vaker aan standaarden als HL7, maar door de verschillen tussen ziekenhuizen is er volgens Bakkers nog vaak sprake van een ‘dialect’. De gegevens zijn daardoor alsnog niet goed uitwisselbaar. IHE XDS is dan ook geen universele sleutel, merkt Bakkers. Hij vergelijkt het meer met een envelop. ‘Bij IHE XDS is in internationaal verband afgesproken waar het venster zit, waar het adres staat en waar je de postzegel plakt, maar als de brief in het Russisch is geschreven kun je hem nog steeds niet lezen.’ De oplossing is volgens Bakkers om een protocol toe te voegen in het uitwisselingsplatform dat voor een goede vertaling van de data zorgt. Als zorgverleners de mogelijkheid hebben om alle benodigde data in één systeem te bekijken, nemen kwaliteit en efficiëntie in de zorg met stappen toe.  ‘Denk aan een complexe oncologische operatie. Die worden vaak geconcentreerd waarna de patiënt voor de nabehandeling weer naar het ziekenhuis in de buurt gaat. Specialisten die een patiënt uit handen geven, hebben doorgaans meerdere systemen nodig om alle data te bekijken voor de vervolgbehandeling. Los van de verschillende inlogmethodes, moeten zij ook meerdere systemen goed leren kennen. Als je niet oplet dan gaat dat ten koste van de patiëntveiligheid.’

IHE XDS

In het groene boekje van Nictiz staat dat het IHE-XDS profiel sinds 2003 bestaat. De standaard heeft als doel om documenten tussen zorginstellingen met elkaar te delen. Zo kunnen CT-onderzoeken, MRI-scans, lab-uitslagen, overdrachtsdocumenten en verwijsbrieven tussen zorginstellingen gedeeld worden. Feitelijk is een XDS-netwerk een generieke oplossing om documenten uit te wisselen. Het IHE-XDS profiel kan veel bestandsformaten uitwisselen zoals PDF, Word, JPG, HL7-CDA en DICOM. Binnen Nederland is het XDS-profiel voornamelijk bekend van digitale beelduitwisseling.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.