Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Zorgwebsites grootste gevaar op internet’

Mark van Dorresteijn
Websites die gezondheid of gezondheidszorg als thema hebben, zijn het gevaarlijkst van het hele internet. Dat blijkt uit het nieuwe G DATA PC Malware Report.
‘Zorgwebsites grootste gevaar op internet’
Foto: istock

De kans dat bezoekers op zorgwebsites te maken krijgen met phishing, oplichting of een infectie met een computervirus of andere malware, is groter dan bij elke andere soort website. Van alle gevaarlijke sites die werden geanalyseerd, had bijna 27 procent zorg als belangrijkste onderwerp. Dat is ruim tweemaal zo veel als de nummer twee van de lijst: Technologiesites maakten een kleine 12 procent van alle gevaarlijke websites uit.

Witwaspraktijken

Bij veel sites over gezondheid werd een pop-up aangetroffen van de zogenoemde Money Rain-campagne. Dat is een illegale campagne, waarbij het beoogde slachtoffer wordt voorgehouden dat een bepaald persoon duizenden dollars of euro’s per dag verdient met een paar uurtjes werken van huis en dat die optie nu ook beschikbaar is voor de lezer van de tekst. In werkelijkheid betreft het werkzaamheden waarbij geld wordt witgewassen door het slachtoffer. Hij dient zijn bankrekening beschikbaar te stellen voor het ontvangen en doorboeken van grote sommen geld. Als opsporingsautoriteiten het spoor van crimineel geld volgen, komen zij bij het slachtoffer uit, dat zonder het zich te realiseren de katvanger is geworden in een crimineel netwerk. Wat ook veel gebeurt bij deze campagne is dat de persoonsgegevens die het slachtoffer opgeeft wanneer hij een aanmeldformulier invult, worden doorverkocht op de zwarte markt. Zo kan zijn identiteit worden gebruikt voor onder andere het bestellen van artikelen en creditcards en het afsluiten van leningen.

Exploits

Een ander gevaar dat zich op gevaarlijke websites voordoet, is de aanwezigheid van malware in de broncode van de website. Deze schadelijke software kan zijn toegevoegd aan de broncode van een verder volledig bonafide website, als deze niet goed is beveiligd. Ook kan de schadelijke code zich bevinden in een banner of advertentie op die website. In de meeste gevallen wordt met behulp van een zogenoemde exploitkit binnen een fractie van een seconde gecontroleerd of een bezoeker beschikt over een pc die niet volledig geüpdatet is. Als blijkt dat een bepaald beveiligingslek in de software of het besturingssysteem niet is gedicht, kan die exploit worden ingezet om de pc te besmetten.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.