Exclusief toegankelijk Registreer voor toegang tot Zorgvisie.nl Lees meer

CSC zet nieuwe stap op zis/epd-markt

CSC en EasyCare Healthcare trekken samen op om de zis/epd-markt op te schudden. Zij willen ziekenhuizen een serieus alternatief bieden voor ChipSoft en Epic. Dat vertellen Marco den Heijer, Healthcare Director Netherlands bij CSC, en Sebes Zevenhuizen, commercieel directeur EasyCare Healthcare.
CSC zet nieuwe stap op zis/epd-markt
Foto: iStock

CSC Nederland en EasyCare Healthcare hebben op donderdag 3 december officieel het exclusieve partnership afgesloten voor de ontwikkeling en implementatie van een zis/epd speciaal voor de Nederlandse en Belgische zorgmarkt. De oplossing wordt aangeboden onder de naam CSC Care Solutions. CSC Care Solutions omvat het elektronische patiëntendossier (epd) van EasyCare Healthcare en CSC verzorgt de modules voor het ziekenhuis-informatiesysteem (zis): ziekenhuislogistiek en planning, closed-loop medicatiemanagement en financiële administratie en rapportage. Het nieuwe zis/epd richt zich op de algemene en topklinische ziekenhuizen.

Serieus alternatief

'De zis/epd-markt wordt vrijwel gedomineerd door ChipSoft en Epic', vertelt Den Heijer. 'CSC Care Solutions biedt ziekenhuizen een alternatief voor deze monolieten. Ons pakket is een geïntegreerd zis/epd maar kan ook modulair worden afgenomen. Door de open aard en flexibiliteit zorgen wij voor een lage total cost of ownership en een kortere terugverdientijd dan nu in de markt gebruikelijk is. Ik vraag mezelf af hoeveel efficiency ziekenhuizen moeten doorvoeren om een duur pakket terug te verdienen. Onze terugverdientijd is ongeveer vijf jaar en dat moet nog wel lager kunnen. De marktwerking is echt de verkeerde kant op geschoten.'
Naast het verschil in prijs vraagt de nieuwe oplossing geen bigbang-implementatie maar kent het een gefaseerde invoering. Zevenhuizen: 'Een bigbang-implementatie heeft enorme impact op een organisatie. Een ziekenhuis staat bijna een jaar stil. Niet elk ziekenhuis kan of wil dat. Het vraagt enorm veel van het absorptievermogen, terwijl een gefaseerde implementatie niet onder doet aan kwaliteit. Een geleidelijke implementatie brengt ook een lager risico met zich mee. Wij hebben enorm veel tijd gespendeerd aan de integratie tussen systemen onderling. Dat is ook vooral de kracht van onze samenwerking.'

Samenwerking

De samenwerking is niet over een nacht ijs gegaan, vertellen Den Heijer en Zevenhuizen. CSC probeerde de afgelopen jaren de Nederlandse markt te bedienen met Lorenzo-epd. Den Heijer: 'Dat epd was in het buitenland wel succesvol, maar sloeg niet aan op de Nederlandse markt door tekortkomingen als missende medische content en een Nederlandse referent. EasyCare Healthcare vult dat aan.' Aan de andere kant zocht EasyCare Healthcare juist aanvulling op het zis-gebied. Zevenhuizen: 'Wij zijn goed met het epd, maar hebben geen behoefte om een eigen zis-platform te ontwikkelen. Om succesvol te zijn op deze markt, moet je beide onderdelen leveren.'

Binnen en buiten de muren

Het zis/epd is gebaseerd op een .NET-omgeving en heeft een open architectuur. Voordeel van de samenwerking tussen CSC en EasyCare Healthcare is volgens Den Heijer en Zevenhuizen dat ziekenhuizen ontzorgd worden. 'De ziekenhuizen moeten bij modulaire epd's zelf zorgen voor de integratie. Deze verantwoordelijkheid nemen wij over. We gaan ook verder dan de standaard HL7-standaardisatie.' De open architectuur is volgens Zevenhuizen en Den Heijer onmisbaar met het oog op de toekomst. Den Heijer: 'Het is een utopie om te denken dat je er bent als de systemen binnen de muren op orde zijn. Internet of Things, robotica, e-health, mobiele apps, ketensamenwerkingen en andere ontwikkelingen vragen een open architectuur. Als ict-bedrijf is het bijna onmogelijk om alle ontwikkelingen bij te houden en er is altijd wel iemand die iets slimmers verzint. Daar moet je op voorbereid zijn. Het is voor ziekenhuizen belangrijk om nu het fundament neer te leggen met een open structuur om straks voorbereid te zijn.'

EasyCare Healthcare en CSC

Het epd van EasyCare Healthcare is ziekenhuisbreed in gebruik bij Meander MC in Amersfoort. EasyCare is daarnaast het epd voor verschillende afdelingen bij Medisch Spectrum Twente en Gelre Ziekenhuizen. Het epd bevat meer dan veertig specialistische dossiers. EasyCare kenmerkt zich naar eigen zeggen door innovatie: het afgelopen jaar werden voor artsen en verpleegkundigen apps ontwikkeld die integreren met het EasyCare epd. CSC Nederland levert het zis-gedeelte. Dit deel is opgebouwd uit modules die door verschillende ziekenhuizen worden gebruikt en die gericht zijn op integratie met andere systemen en op uitwisseling van gegevens. De open architectuur van de oplossing zorgt er bovendien voor dat snel op nieuwe technologische ontwikkelingen en op de vraag vanuit ziekenhuizen en patiënten kan worden ingespeeld. Denk aan toepassingen op het gebied van e-health en robotica, die eenvoudig met het epd en zis te integreren zijn.

3 reacties

 • Geertvanzijl

  Ik zie dit niet als een pluspunt. Ik geloof dat mr. Spee van de ZorgInformatieGroep 'blij' wordt omdat er meer werk voor zijn organisatie komt. Interim, Consultants etc drijven ook alleen maar de kosten omhoog. Het systeem van CSC zegt al genoeg, meer koppelingen, meer software in de zorginstelling.
  Laten we nu eens een keer een goed systeem op de markt brengen! Eentje die wel aan het gebruiksgemak van de gebruiker voldoet en die ook privacy (medische) veiligheid biedt. Dat doet een 'open source' nou niet bepaald dacht ik zo. Ik zie het als wéér een mislukking van CSC. Lorenzo sloeg ook al de plank volledig mis, lekker bedrijf hoor.
  Als ik dit artikel zo lees, kan ik daaruit opmaken dat ze een vrij slecht beeld hebben wat de concurrentie doet? ChipSoft werkt namelijk ook met modules. En hoezo staat een ziekenhuis een jaar 'stil'? Pure onzin! Men werkt toch gewoon met het oude systeem verder totdat het nieuwe systeem is geïmplementeerd?! Mijn hemel, mensen! Waar gaat dit zo langzamerhand heen met de zorg? Stop een zorginstelling maar helemaal vol met softwareproducten en laat alles 'open', worden we heel blij van met z'n allen. Je moet haast als arts/medewerker inmiddels een studie ICT ernaast hebben gedaan om al die bende te begrijpen.
  PS Ja ik werk in een zorginstelling als ICT manager

 • Ik wordt wel enthousiast van dit artikel. Hoe 'opener' de informatiearchitectuur, hoe flexibeler zorgorganisaties kunnen inspelen op wijzigingen in markt, wet- en regelgeving en organisatie. Veel zorgorganisaties zijn allergisch voor koppelingen. Dit sentiment is veelal gebaseerd op negatieve ervaringen met het koppelen van traditionele systemen die om allerlei redenen niet geschikt zijn voor integratie met andere. Wanneer systemen vanuit de basis zijn opgezet met een integratie-visie is succesvol koppelen echter een stuk eenvoudiger.

 • PPvanBeekum

  Een alternatief op ChipSoft en Epic? Ik lees eigenlijk alleen meer ellende aan koppelingen, meerdere software producten om het zorgproces te bedienen. En grootste nadeel van CSC als ict leverancier is dat ze werken met budgetten. Als het budget op is dan wordt er ook niet meer gedaan aan innovatie. En dat is heel slecht voor de gebruiker/klanten.
  Jammer.

Of registreer u om te kunnen reageren.