Exclusief toegankelijk Registreer voor toegang tot Zorgvisie.nl Lees meer

Ouderwets toezicht beperkt zorginnovatie

Om zorginnovatie te versnellen, zal het markttoezicht moeten veranderen. Pacemakers, insulinepompen en andere apparaten worden nauwelijks vernieuwd omdat oude technologie sneller wordt geaccepteerd door goedkeuringsinstanties.
Ouderwets toezicht beperkt zorginnovatie
Foto: Atlantic Council en Intel Security

Experts van de Atlantic Council en Intel Security schrijven in het rapport: 'The healthcare internet of things' over conservatieve toezichthouders, veiligheidsrisico's en de benodigde veranderingen. Zij zien dat de markt enorm snel groeit en dat apparaten steeds vaker verbonden zijn met een netwerk of het internet, maar dat brengt risico's met

Toezicht loopt vast

Het valt de experts op dat toezichthouders de ontwikkeling van de markt maar mondjesmaat bij kunnen benen. Om daar verandering in te brengen, hebben zij feedback nodig van ontwikkelaars, producenten en overheid zonder dat de onafhankelijkheid daarbij in het geding komt. Tegelijkertijd is het ook belangrijk dat de industrie zelf meer met elkaar afstemt over de ontwikkelingen. Door samen standaarden te ontwikkelen en best practices te delen worden veiligheidsrisico´s teruggedrongen.

Evolutie van toezicht

Om zorginnovatie verder te stimuleren is het nodig dat de beoordeling van medische hulpmiddelen op een andere manier plaatsvindt. 'Sommige ontwikkelaars innoveren nauwelijks en blijven oude technologie op de markt brengen omdat deze producten sneller goedgekeurd worden door toezichthouders', stellen de experts. 'Door het toezicht anders te stroomlijnen, kan het probleem opgelost worden. Security-by-design en mogelijkheden om systemen te patchen staan daarbij centraal. Ook patiënten moeten een stem krijgen om effectiviteit, bruikbaarheid en veiligheid van het product te garanderen.'

Security-by-design en patching

Apparaten moeten zo veilig mogelijk zijn, maar patiënten en zorgpersoneel moeten er nog steeds mee kunnen werken. 'Als je een insulinepomp geeft aan iemand boven de zestig jaar oud en die persoon moet bij elke handeling een paswoord ingeven, dan is de kans groot dat deze hij 1-1-1-1 als paswoord kiest of een manier zoekt om het paswoord te verwijderen.' De experts adviseren daarom de beveiliging vanaf het ontwerp te regelen en niet achteraf.

Patchen is het updaten van medische hulpmiddelen met nieuwe software om veiligheidsrisico's te voorkomen. De experts zien weliswaar dat apparaten bijgewerkt kunnen worden, maar de manier waarop verschilt enorm tussen apparaten. De industrie kan hier samen een standaard voor ontwikkelen, dat versnelt tegelijkertijd de goedkeuring van apparaten.

Ouderwets toezicht beperkt zorginnovatie

Gerelateerde tags

Of registreer u om te kunnen reageren.