Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘dermaWizard app vervangt meest gebruikte dermatologieboek’

Mark van Dorresteijn
Dick van Gerwen, bedenker dermaWizard app en dermatoloog, doet met de app DermaWizard mee aan de Health app award 2015. ‘Het meest gebruikte en verkochte boek in de 1e lijn is nog steeds: “Dermatologie voor de eerste lijn”. Dit boek is meer dan 25 jaar geleden geschreven! Toen ik dit hoorde dacht ik: dit kan niet waar zijn. De zorg voor huidziekten in de eerste lijn moet zich op de meeste actuele informatie baseren, niet op die van 25 jaar geleden’, aldus Van Gerwen.
‘dermaWizard app vervangt meest gebruikte dermatologieboek’

Artikel door: Ruby Harteman – Mobile Doctors

Met de dermaWizard app kan iedereen eenvoudig, op lokalisatie en huidsymptomen, zoeken naar mogelijke diagnoses, en wordt daarna doorverwezen naar betrouwbare websites voor meer informatie.

Waarom doet u mee met de Health app award?

‘Omdat mijn app dermaWizard het verdient om meer aandacht te krijgen. Er zit enorm veel werk in, van mij persoonlijk. Dit heb ik in mijn vrije tijd verricht. Ik heb het diagnosesysteem gemaakt en ontworpen, alle links bij elkaar gezocht, en de folders heb ik zelf geschreven.
Het is belangrijk dat de app meer aandacht krijgt onder de doelgroepen artsen, huisartsen en specialisten (in opleiding), alsmede paramedici zoals huidtherapeuten, schoonheidsspecialistes en podotherapeuten, maar ook bij patiënten die gewoon meer willen weten over hun huidproblemen.

De app is voor dermatologie een handige diagnosehulp, leerboek, naslagwerk en plaatjesboek in een.
Artsen en paramedici zouden veel meer gebruik moeten maken van de mogelijkheden die smartphones bieden.’

Waarom denkt u dat u kan winnen?

‘Omdat het diagnosehulpsysteem van de dermaWizard app uniek is in de wereld. Er is door mij, maar ook door Universiteit van Groningen wereldwijd onderzoek gedaan naar meer van dit soort diagnosesystemen voor dermatologie, maar de diagnosehulp van dermaWizard is de enige die echt goed werkt op deze manier. De eenvoud is zijn kracht.

Ik denk dat het systeem van een keuzemenu, op basis van klachten dat leidt tot een aantal mogelijke diagnoses, voor meer medische specialisaties geschikt is.
Wellicht is de dermaWizard app een voorbeeld dat door andere specialisten gevolgd kan worden. Het zou mooi zijn als er ook een uroWizard, neuroWizard, orthoWizard, etc. zou komen.’

Waarom is uw app zinvol?

Dermatologie is een moeilijk vak voor niet-dermatologen, omdat de specialisatie vaak gebaseerd is op vaak beelden zien, diagnoses worden gesteld op herkenning. Geneeskunde studenten leren tijdens hun studie ziektes en de symptomen die daarbij horen. In de praktijk tijdens het spreekuur is het echter precies andersom: patiënten komen niet met de diagnose binnen, maar met klachten/symptomen, op basis daarvan moet de arts dan een mogelijke diagnose stellen. Via de app kunnen artsen op basis van huidsymptomen leren om goede differentiële diagnoses op te stellen, ook kunnen zij veel foto’s van bijbehorende huidziektes bekijken. Dit leidt tot betere artsen, die in ieder geval binnen de dermatologie betere diagnoses kunnen stellen, waardoor ze patiënten beter kunnen behandelen.

Wie wordt er beter van?

Artsen worden er beter van. Patiënten van artsen die de app gebruiken krijgen beter advies, betere voorlichting en uiteindelijk ook een betere behandeling.
Ook patiënten kunnen zelf op de app informatie over hun ziektebeeld of huidprobleem vinden en kunnen zij zich beter voorbereiden op een consult bij de arts.

Wat zijn uw toekomstplannen met de app?

Ik ben momenteel bezig met een internationale, Engelse versie, die ik dan wereldwijd wil uitbrengen. Ik ga de mogelijkheden onderzoeken deze gratis aan te bieden.
Het mooie is dat ik de app heel eenvoudig iedere dag kan verbeteren, door de keuze menu’s van de diagnosetool te verbeteren, huidziektes toe te voegen, nieuwe links naar goede voorlichtingssites toe te voegen en links naar handige websites, zoals bijvoorbeeld Kinderformularium.
Deze veranderingen worden automatisch ingelezen als de app opnieuw opstart. Er is daardoor niet iedere keer bij een verandering een update nodig.

Wat is uw visie op e-health?

Al sinds 2006 ben ik bezig met e-health. destijds heb ik huidconsult.nl opgezet, een patiënten voorlichtingssite over huidziekten, met veel folders over huidziekten.

Ook bood het in 2006 al de mogelijkheid een dermatoloog digitaal te consulteren. Patiënten vulden een anamneseformulier in, voegden foto’s toe van hun huidprobleem en konden een afspraak maken voor een telefonisch spreekuur. Dit werkte erg goed, alleen werd mij door de NZA verboden hier geld voor te vragen, omdat zij er geen tarief voor hadden. Het was de helft goedkoper dan een gewoon consult in het ziekenhuis. Daarna heb ik het een tijd gratis gedaan, maar dat werd te druk. Nu beantwoorden we alleen schriftelijk de vragen, meer dan 1000 per jaar!
Naast huidconsult heb ik 2 jaar geleden, samen met mijn Collega Tjioe de startupWebcamconsult.nl opgericht, dat webcamconsulten tussen arts en patiënt op eenvoudige en veilige wijze mogelijk maakt.

Mijn visie is dat artsen structureel ernstig achterlopen als het de toepassing van ICT in de dagelijkse praktijk betreft. Qua communicatie met patiënten buiten de spreekkamer, worden de vaste telefoon en de fax door artsen nog het meest gebruikt. E-consulten, webcamconsulten, afspraken maken via de website, zorgportalen, automatische digitale evaluatie/enquêtes bij patiënten over patiëntencontacten, het wordt allemaal nog maar mondjesmaat toegepast, terwijl in het bedrijfsleven deze toepassingen allemaal al jaren heel gebruikelijk zijn.
Meer dokters moeten daarbij betrokken raken om het echt van de grond te krijgen.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.