Exclusief toegankelijk Registreer voor toegang tot Zorgvisie.nl Lees meer

Weinig vertrouwen in data-beveiliging zorg

Een groot deel van de Nederlandse bevolking denkt dat data onvoldoende beveiligd is in de zorg. Dat komt naar voren in een studie door onderzoeksbureau Lieberman Research in opdracht van Unisys. Zij vroegen 509 personen naar de beveiliging van data in verschillende industrieën.
Weinig vertrouwen in data-beveiliging zorg

59 procent van de ondervraagden denkt dat binnen de zorg hun (medische) informatie ongeoorloofd wordt geraadpleegd. 36 procent acht dat onwaarschijnlijk en 5 procent heeft geen mening. In vergelijking met andere sectoren scoort de zorg nog redelijk goed. Het minst vertrouwen hebben de ondervraagden in de overheid of telecomsector. Daar verwachten respectievelijk 69 en 68 procent dat iemand met hun data aan de haal gaat.

Gebruikersnaam en wachtwoord

Toegang tot online platforms wordt meestal verleend na invoeren van gebruikersnaam en wachtwoord. Bijna driekwart van de ondervraagden vindt dat veilig genoeg. Toch adviseert Unisys bedrijven die het vertrouwen willen winnen van gebruikers om strengere veiligheidseisen in te voeren. Daarbij valt te denken aan: een streng beleid en goede strategie. Beveiliging via onder andere vingerafdruk, gezichtsherkenning of aderstructuur in de handen. Tot slot compartimentisering en isolatie van data.

Discussie

Consumenten geloven niet dat hun data in de zorg in veilige handen is. Hebben zij gelijk? Of hebben consumenten juist een beperkt zicht op de werkelijkheid? Discussieer mee

2 reacties

  • Pkipartners

    De bescherming van persoonsgegevens en dat zijn medische gegevens, krijgt een hogere prioriteit. Per 1 januari wordt de wet op data lekken van kracht. De raad van bestuur van de zorgverlener is persoonlijk verantwoordelijk voor de bescherming van persoonsgegevens. Jammer dat er eerst dwang moet komen voordat de zorg zich realiseert dat het op de meeste plaatsen droevig is gesteld met de bescherming van medische gegevens. De door het College Bescherming Persoonsgegevens op te leggen een boete kan oplopen tot € 450.000,=. Wellicht helpt deze dreiging

  • jvjansen2

    Treurig, je zou toch verwachten dat ook de systeemleveranciers weten wat het beroepsgeheim inhoud. Maar hopen dat het CBP grotere boetes uit gaat delen.

Of registreer u om te kunnen reageren.