Exclusief toegankelijk Registreer voor toegang tot Zorgvisie.nl Lees meer

Erasmus MC start zoektocht naar epd

Het Erasmus MC gaat ditmaal zonder UMC Groningen (UMCG) op zoek naar een nieuw epd/zis nadat hun gezamenlijke epd-traject stukliep op de overname van leverancier Siemens.
Foto van de nieuwbouwlocatie Erasmus MC
Foto van de nieuwbouwlocatie Erasmus MC - Foto: Erasmus MC

Erasmus MC en UMCG kozen medio 2013 na een gezamenlijke Europese aanbesteding voor het epd-pakket Soarian van Siemens. Maart 2015 maken beide ziekenhuizen bekend dat zij het epd-traject afbreken. Reden is de overname van de zorgtak van Siemens door het Amerikaanse Cerner. Het Erasmus werkt vooralsnog verder met het ziekenhuisinformatiesysteem (zis) van CSC-iSOFT met daarop het eigen epd Elpado (staat voor elektronisch patiëntendossier).

Een nieuwe zorgsuite, zonder UMC Groningen

Het Erasmus start nu als eerste officieel de zoektocht naar een nieuwe geïntegreerde zorgsuite. Het gaat om de vervanging van bestaande zorgondersteunende systemen, onder meer het elektronisch patiëntendossier, de patiëntenadministratie en de medische facturatie. De geraamde waarde van de aanbesteding ligt tussen de 30 en 55 miljoen euro.

De aanbesteding van het UMC Groningen volgt op een later moment, vertelt Marjolein Bogaard, woordvoerder UMCG. Zij bevestigt dat de umc's los van elkaar op zoek gaan naar een epd, maar over de verdere planning van het UMCG kan zij nog niets zeggen.

Snel van start

Uit de aanbestedingsdocumenten komt naar voren dat het Erasmus MC snel wil beginnen aan de implementatie van een nieuw epd. Zij willen dat de vervanging 'zodanig gebeurt dat de continuïteit van zorg gewaarborgd blijft en het Erasmus MC tijdig kan aanvangen met de verhuizing naar de nieuwbouw'. De afronding van de nieuwbouw staat gepland op eind 2017. De sluitingsdatum van de aanbesteding staat op 25 september 2015. Dat zou betekenen dat het ziekenhuis in ruim twee jaar over wil op het nieuwe pakket. Wat de ideeën verder zijn, is niet bekend. Een woordvoerder van het Erasmus MC laat weten dat zij gedurende het aanbestedingstraject geen uitspraken doen. Wel is bekend dat Erasmus MC bij de implementatie van Soarian in 2015 zou starten om in 2018 live te gaan met het pakket.

Epd-keuze belangrijk voor omliggende ziekenhuizen

De keuze die het Erasmus MC straks maakt, is ook van effect op de omliggende ziekenhuizen. Het ADRZ (Epic) liet al weten dat zij het fijn zouden vinden als samenwerkingspartner Erasmus voor Epic zou kiezen. Omliggende ChipSoft-ziekenhuizen, waaronder de St Franciscus Vlietland Groep, zien graag dat Erasmus kiest voor ChipSoft. De ziekenhuizen vinden het belangrijk om hetzelfde systeem te hebben zodat zij bij bovenregionale zorgvragen makkelijker gegevens uit kunnen wisselen.

Epd-keuze umc's

In Nederland zijn naast het Erasmus MC nog zeven andere umc's. Op dit moment zien de keuzes er als volgt uit:

ChipSoft Leids UMC, UMC Utrecht
Epic AMC, Radboudumc, VUmc
Siemens i.s.h.med Academisch ziekenhuis Maastricht (azM)
CSC-iSOFT Erasmus MC, UMC Groningen

Epd / ZIS

Medische gegevens van patiënten worden verzameld in het elektronisch patiëntendossier/cliëntendossier. In het dossier epd/ZIS verzamelt Zorgvisie best practices en artikelen over dit onderwerp.
Bekijk het dossier

Gerelateerde tags

6 reacties

 • Lodewijk '82

  @derkarts: ik begrijp uw reactie maar denk zelf dat het probleem niet is dat de grote EPD/ZIS leveranciers geen interoperabele software implementeren; alle systemen voldoen tegenwoordig aan industriestandaarden als HL7, DICOM of zijn IHE-compliant.

  Uitwisseling van informatie tussen EPD's betreft echter opzich staande trajecten, die niet (of enkel in beperkte pilotvorm) onderdeel van de standaard EPD/ZIS implementatie uitmaken. De klant heeft na livegang een goed functionerend basis-EPD draaien maar is wel voorlopig door het IT-budget heen. Voor wat betreft informatie-uitwisseling begint het nu pas, maar let op, interoperabiliteit is geen plug-and-play(!) maar betekent vaak de start van een nieuw - soms onvoorzien - project. Op landelijk niveau lopen er meerdere initiatieven vanuit Nictiz, maar wat echt zou helpen is als de overheid bovendien financiële consequenties aan de realisatie hiervan zou verbinden, hetzij in de vorm van beloning of in de vorm van bestraffing van de zorginstelling.

 • Jos Wokke

  In 2002 werd bekend dat er een EPD ter vervanging van het paiperen dossier zou komen. Het Antonius ziekenhuis is meteen daarop in samenweerking met de gemeente een EPD gestart. Dit was een prima EPD met voldoende en makkelijk trapsgewijze informatie voor cliënt en zorgverlener. De zorg instellingen hadden dit over moeten nemen. Dat is niet gebeurd en veel zorg instellingen hebben een eigen EPD al of niet ontwikkeld door hobieïsten laten ontwikkelen. Allen in de hoop dat er uiteindelijk voor het door hun ontwikkelde EPD gekozen zou worden. Omdat de meeste van deze EPD's niet voldeden aan de eisen die daaraan gesteld werden is het zo dat de eerste kamer het hele project niet verplicht heeft opgelegd aan de zorg instellingen. Ondertussen zijn er miljarden opgegaan aan de ontwikkeing van EPD's. Het is natuurlijk een schande dat dit zo is gegaan. En nog veel erger dat de meeste zorg instellingen nog steeds geen betrouwbaar EPD hebben.

 • p.g.j.bocxe@olvg.nl


  De overheid zou hier een leidende rol in moeten nemen. Dit is in het belang van een goede zorg voor de klant in de ketensamenwerking en beheersing van de kosten. Er moet op dit gebied overheidsregulering komen; Schippers zou onderzoek kunnen laten doen naar de diverse systemen en vervolgens contractering aan moeten laten gaan met één leverancier. Vanaf 2020 zou het systeem van deze leverancier als enige systeem gebruikt moeten worden. Dit zal resulteren dat wij op termijn in Nederland één systeem hebben voor de heel zorgverlenend Nederland, dus óók huisarts, apotheek, etc. In Spanje kan het, dus waarom niet Nederland ?
  Schippers bepleit zelf partnership met de industrie ten behoeve van innovatie en kostenreductie. Deze aanpak past dus prima in haar visie.

 • derkarts

  Gezien de behaalde resultaten van de overheid bij het creëren van ICT oplossingen vraag ik me af of dat nou ideaal is, maar een consortium van ziekenhuizen die samen met innovatieve partners een landelijk bruikbare oplossing maken is wellicht nog interessant. 

  Ik wilde echter op iets anders reageren. Wat ik echt heel pijnlijk vind is dat men in 2015 nog steeds (terecht) denkt dat je hetzelfde systeem moet gebruiken om gegevens uit te wisselen. Terwijl er al 20 jaar standaarden zijn om dit onderling te doen. Het is complex, maar verplicht. Wat de overheid m.i. Eerst moet doen is alle EPDs verbieden die niet dmv open standaarden gegevens kunnen uitwisselen voor zorg en onderzoek. Dan zijn we in 1 klap een stuk verder. 

  De customer lockin wordt nu alleen maar in de hand gewerkt omdat de grote spelers steeds meer macht krijgen en zelf de regels bepalen. Dat is ook te wijten aan het risico mijdende gedrag van de ziekenhuizen, maar de vraag is of je hen dat moet aanrekenen. In ieder geval zitten we nu met 2 oppermachtige leveranciers in een neerwaartse spiraal.  En daar wordt de zorg absoluut niet beter of goedkoper van.  

 • jawienie

  3 Waarom zorgt de overheid niet voor een goed epd? Dan kan men alle informatie die men wil hebben op uniforme wijze aangeleverd krijgen. En is er in Nederland goede gegevens overdracht tussen instellingen mogelijk. Dit zou honderdenmiljoenen kunnen besparen. 


 • Koos Dirkse

  Onbegrijpelijk! Sinds 2002 wordt er in Nederland al gepraat over EPD's en nog is er geen eenheid. Eén van de redenen is dat men de patient buiten beschouwing laat. Men praat óver de patient en niet námens de patient. Tien jaar geleden heeft ErasmusMC zelf een uitmuntend EPD ontwikkeld: Orca 'Open Record for Care'. Een digitaal zorgdossier (beter dan dat 40 jaar oude woord 'electronisch'), dat uitmuntend was opgezet en in vijf talen benaderbaar was. Waarom werd daar verder niets meer mee gedaan? Het EPD project heeft inmiddels al miljarden gekost. Dan daarnaast nog het hobbyisme en klungeligheid met een LSP!!!

Of registreer u om te kunnen reageren.