Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

Geldgebrek staat medische innovatie in de weg

Mark van Dorresteijn
Zorgondernemers krijgen maar moeilijk voldoende financiering voor de ontwikkeling van nieuwe technologie, zelfs wanneer deze innovaties duidelijk medische meerwaarde hebben voor patiënten. Dit blijkt uit onderzoek van het Radboudumc onder 34 van de 400 bedrijven in Nederland die zich bezighouden met de ontwikkeling van medische technologie.
Geldgebrek staat medische innovatie in de weg

In Nederland zijn circa 400 bedrijven die zich bezig houden met de ontwikkeling van medische innovaties. 95 procent valt binnen het midden- en kleinbedrijf.

Obstakels

Van de 34 ondervraagde bedrijven, gaf bijna de helft aan problemen te hebben bij het krijgen van voldoende financiering voor de ontwikkeling van nieuwe technologie. Andere obstakels die worden genoemd zijn: het moeilijk kunnen overtuigen van medische professionals of inkoopafdelingen van ziekenhuizen, het voldoen aan alle wet- en regelgeving en het kunnen overtuigen van de zorgverzekeraars over het vergoeden van het gebruik van een nieuw hulpmiddel. Richard van den Broek, directeur van MedValue: ‘Het is eigenlijk raar dat innovaties met verbeterpotentie zo veel moeite hebben om bij de patiënt te komen. Kennelijk slagen bestaande netwerken en organisaties er niet voldoende in om een brugfunctie te slaan tussen de financiers, overheden, medische professionals, ziekenhuizen en zorgverzekeraars waarmee je als medische innovator te maken hebt. Juist het leggen van de verbindingen tussen al deze betrokkenen is in belangrijke mate bepalend voor het succes.’

Betere en betaalbare zorg

Het Radboudumc zoekt naar mogelijkheden om de weg voor kansrijke innovaties te effenen. Maroeska Rovers, hoogleraar Evidence Based Surgery: ‘Het Radboudumc kan een deel van de obstakels voor bedrijven wegnemen door haar netwerk in te zetten om partijen bij elkaar te brengen. Ook zouden we bewezen kansrijke innovaties onder de aandacht kunnen brengen van ziekenhuizen, patiëntenorganisaties, overheden en zorgverzekeraars voor het verkrijgen van (tijdelijke) vergoeding. Het is in ieders belang dat kansrijke innovaties bijdragen aan betere én betaalbare zorg.’

Grote markt

Medische technologie speelt een belangrijke rol in preventie, diagnose, monitoring en behandeling van patiënten. Daarnaast leveren medische hulpmiddelen een belangrijk aandeel in het verbeteren van de kwaliteit van leven. De gehele markt van medische hulpmiddelen omvat meer dan 500.000 hulpmiddelen. De marktomvang in Nederland bedroeg in 2011 ongeveer 2,2 miljard euro en zal eind 2015 een omvang hebben van ongeveer 2,4 miljard euro.

Innovatie

Innovatie is nodig om kwaliteit en betaalbaarheid van zorg te garanderen. Hoe verschillende zorginstellingen of ondernemers hun weg vinden, leest u in het dossier innovatie.
Bekijk het dossier

2 REACTIES

  1. Niet geldgebrek maar gebrek aan marktwerking staat innovatie in de weg. Bij een markt zijn er keuze mogelijkheiden en waar keuzemogelijkheden zijn zijn er aanbiedere met betere opties. De markt maakt creativiteit los. Maar de overheid en verzekeraars hebben alles dicht getimmerd. Waarom innoveren als je verzekerd bent van je omzet?

  2. Lees alle reacties
  3. Interessante discussie; het pad richting vergoedingen kan voor een ondernemer inderdaad een hobbelweg zijn, aan de andere kant hebben we uit de praktijk ook voldoende voorbeelden van succesen. Graag delen we het onderstaande document van Holland Healthtech met tips en tricks waar we als specialist op het gebied van vergoedingen vanuit Crefact een bijdrage hebben mogen leveren:
    <a title=’tips en tricks richting vergoeding’ href=’http://issuu.com/holland_healthtech/docs/holland_healthtech’>http://issuu.com/holland_healthtech/docs/holland_healthtech</a&gt;

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.