Exclusief toegankelijk Registreer voor toegang tot Zorgvisie.nl Lees meer

‘Zorg-app vereist moderne validatie’

De klassieke klinische validatie biedt vaak geen oplossing voor apps in de zorg. ‘De verdienmodellen zijn krap en nieuwe innovaties volgen elkaar snel op’, stelt Erich Taubert, uroloog in het Slingeland ziekenhuis en medeoprichter van Synappz.
‘Zorg-app vereist moderne validatie’
Foto: Slingeland Ziekenhuis

Werkelijke klinische relevantie gaat over de vraag welk probleem we proberen op te lossen en of de wijze waarop we dat doen, betrouwbaar is. Medici willen volgens Taubert altijd eerst bewijs dat een oplossing werkt. Taubert: 'Klassieke klinische validatie duurt vaak erg lang terwijl het tempo waarin innovaties elkaar opvolgen enorm toeneemt. Voordat je de ene oplossing gevalideerd hebt, is deze alweer vervangen door een slimmere variant. Het is dus zaak om andersoortig bewijs te vinden voor de zorg-app.' Bovendien is het verdienmodel van een medische app nog erg ingewikkeld. 'Wie er betaalt voor de service die de app levert, is in deze innovatieve wereld nog onduidelijk. Onderzoek naar de betrouwbaarheid en klinische relevantie kost veel tijd en geld. Niet alleen het aantonen van betrouwbaarheid, maar ook het onderhouden van een app kost geld.'

Klinische relevantie

David Sackett, de grondlegger van evidence based medicine, heeft in zijn theorie dit in feite al voorzien. Taubert: 'Sacketts theorie van evidence based medicine geldt voor tools als medicijnen, diagnostische processen en ook e-health. Deze theorie is zo'n twintig jaar oud en Sackett stelt daarin dat de "stand van de praktijk" altijd moet worden meegewogen. We zien nu dat de kracht van evidence based medicine langzaam begint af te nemen. Kijk naar ontwikkelingen als crowdsourcing of PROMs. Het wordt steeds makkelijker om grote groepen patiënten te benaderen en op die manier gegevens over de werking te verzamelen.' Dat is overigens nog geen klinische bewijsvoering. Taubert legt uit dat die verschillende stadia kent. De laagste categorie is de 'expert opinion' waarbij experts en literatuur wordt geraadpleegd. Vervolgens de meta-analyse tot aan het dubbel blinde onderzoek. Ook toetsgrootte speelt een rol. Al deze statistieken bepalen de zwaarteklasse van het bewijs waarbij A de hoogste classificatie is.

Hoe vinden zorgprofessionals de beste apps?

Zorgprofessionals die een app in de klinische praktijk willen gebruiken, moeten zo veel mogelijk informatie verzamelen over de app. 'Is er informatie over validatie, CE-markering of ISO-normen? Heeft de app een prijs gewonnen? Is de service die de app biedt gebaseerd op solide wetenschappelijk onderzoek? Werkt de app gemakkelijk? 'Gebruik vooral gezond verstand, adviseert Taubert. 'Aan de werking en het design kun je soms al zien dat het geen kwaliteitsproduct is.' Zelf bekijkt Taubert veel medische apps, maar 99 van de honderd gooit hij vrij snel weer weg. 'Daar zijn allerlei verschillende redenen voor. Kijk ook naar beveiliging van data. Veel mensen beloven dat het goed geregeld is, maar ik kan dat nergens controleren. Ik zie wel de bewustwording groeien. Er ontstaan organisaties die dit gat in de markt opvullen. Deloitte met Assuring Medical Apps bijvoorbeeld, zij kunnen verzekeren dat de veiligheid klopt.'

ZwApp

Taubert is zelf medeoprichter van Synappz en lanceerde recentelijk ZwApp, een gepersonaliseerde zwangerschapsapp om onzekerheid bij de aanstaande moeder te reduceren. Het concept en de behoefte van de app is al gevalideerd door Melany Diepenmaat, klinisch verloskundige van het Slingeland Ziekenhuis en wordt ondersteund met een literatuurstudie. Ook technisch is de app in orde. Nu is het volgens Taubert van belang om de app te testen in een klinische setting. 'We willen onderzoeken of het gebruik van ZwApp leidt tot een vermindering van de minder dringende consults, bijdraagt aan de tevredenheid van de zwangere vrouw en de veiligheid van de baby. Diepenmaat gaat dit onderzoeken voor haar masterthesis.'

Schaal noodzakelijk

De intrede van e-health en apps is niet meer tegen te houden, ziet Taubert. Hij voorziet een toekomst waarin verzekeraars e-health in een organisatie vereisen. 'In de dot/dbc-afspraken krijgen zorgverleners extra gelden voor de uitvoering. Door goede samenwerking is schaalgrootte mogelijk waardoor de apps kwalitatief nog beter en goedkoper gemaakt kunnen worden. Nu zijn er nog te veel proefballonnetjes. Wij focussen sterk op het aantonen dat een app echt werkt, dat kost tijd, maar op de lange termijn maakt dat wel het verschil.'

De beste zorg-app?

In Zorgvisie magazine, augustus 2015 vertellen drie experts over privacy/beveiliging, CE-markering en klinische relevantie. Doe uw voordeel met de adviezen en lees het magazine vanaf 24 juli 2015. Ook digitaal beschikbaar voor abonnees.

Gerelateerde tags

Eén reactie

  • Teceer

    helaas hebben niet alleen wij, de patiënten, tegenwoordig de tijd en het geduld niet meer om op validatie van een ontwikkelde receptuur te wachten. niet in de laatste plaats zijn het de financiers/verzekeraars en de overheid die op snelle validatie aandringen, in hun streven zorg betaalbaar te houden voor de belastingbetaler, en vooral voor die belastingbetalers, die die zorg (nog) niet nodig hebben.

Of registreer u om te kunnen reageren.