Exclusief toegankelijk Registreer voor toegang tot Zorgvisie.nl Lees meer

‘Gebruik telemonitoring groeit jaarlijks 35 procent’

Binnen vijf jaar is telemonitoring een integraal onderdeel van de zorg. Het aantal gebruikers en de markt zullen explosief groeien. Dat blijkt uit een onderzoeksrapport van IHS Technology naar wereldwijd gebruik van monitoring op afstand.
telemonitoring computer

Voor de studie heeft IHS cijfers gebruikt van wereldwijde spelers op het gebied van e-health en monitoring op afstand, zoals leveranciers, ontwikkelaars, producten, specialisten, telecomleveranciers, softwareontwikkelaars en smartphone-fabrikanten.

Nieuwe zienswijze

IHS ziet dat er veel verwacht wordt van digitalisering in de zorg. Tot voor kort zorgden gebrek aan kennis over de rol van e-health in de zorg voor teleurstelling en verspilling. 'Onlangs is de mening van leveranciers en zorgorganisaties veranderd', merken de onderzoekers. 'Zij zien e-health en monitoring van patiënten op afstand als de manier om de zorg revolutionair te veranderen. Deze nieuwe zienswijze hebben ook de deelnemers aan het onderzoek.'

Patiënten en telemonitoring

Volgens het rapport gebruikten in 2014 wereldwijd 664.000 patiënten telemonitoring om hun gezondheid op afstand te meten. Patiënten met congestief hartfalen vormen de helft van deze groep (324.100 patiënten). Andere ziektebeelden die vaak gemonitord worden, zijn: diabetes (120.300 patiënten), hoge bloeddruk (83.000 patiënten) en COPD (80.900 patiënten).

De verwachting is dat in 2020 het aantal patiënten dat gebruikmaakt van telemonitoring meer dan zes maal groter is. Het aantal gebruikers groeit van 664.000 naar 4.021.100. Tussen 2014 en 2020 zal het aantal gebruikers jaarlijks met gemiddeld 35 procent toenemen, voorspellen de onderzoekers.

 

Omzet en telemonitoring

De markt voor telemonitoring had in 2014 een waarde van 597,3 miljoen dollar. De onderzoekers schatten dat deze markt in 2020 een waarde heeft van 1,9 miljard dollar, ruim het drievoudige.

Niet meer weg te denken

De betrokkenheid van patiënten is een belangrijke factor voor het succes van telemonitoring en e-health, stelt analist Roeen Roashan van IHS Technology. Niet alleen op het gebied van gezondheidswinst, maar ook om de winstgevendheid van zorgorganisaties te verbeteren. Hij doelt op efficiëntere processen, stimuleringsmaatregelen van de overheid of gelden van verzekeraars. 'Patiënten zullen als gevolg van telemonitoring en e-health vaker therapietrouw zijn en in staat zijn om hun eigen gezondheid te managen. Telehealth en telemonitoring zullen een integraal onderdeel worden van de zorg voor 2020, en zelfs meer nog na deze periode. Alle nieuwe oplossingen maken van de zorg een duurzaam platform om de kwaliteit te verhogen en tegelijkertijd de kosten te verlagen op de lange termijn.'

E-health

E-health is het gebruik van technologie ter ondersteuning of verbetering van de gezondheid en de gezondheidszorg. Berichten in het dossier e-health gaan bijvoorbeeld over videocontact met thuiszorgmedewerkers of telemonitoring van patiënten met chronische aandoeningen.
Bekijk het dossier

Of registreer u om te kunnen reageren.