Exclusief toegankelijk Registreer voor toegang tot Zorgvisie.nl Lees meer

ChipSoft breidt epd uit met native apps

Artsen, verpleegkundigen en patiënten kunnen begin 2016 apps downloaden voor het epd van ChipSoft. Remko Nienhuis, senior softwarearchitect bij ChipSoft, vertelt hoe de apps het zorgproces sterk kunnen verbeteren.
Dashboard van de app voor artsen. Op het scherm staan tegels waarmee de gegevens van de patiënt te bekijken zijn.
Dashboard van de app voor artsen. Op het scherm staan tegels waarmee de gegevens van de patiënt te bekijken zijn. - Foto: ChipSoft

ChipSoft biedt zorginstellingen al langere tijd de mogelijkheid om zelf web-apps te ontwikkelen. Nursemapp van UMC Utrecht en de hospitality app van Maxima Medisch Centrum zijn daar voorbeelden van. De mogelijkheden voor zelfbouw blijven bestaan en worden uitgebreid in toekomstige versies van het zis/epd. De nieuwe native apps voor Android, iOS en Windows kunnen worden gedownload uit de app store en zijn direct bruikbaar in elk ziekenhuis dat HiX gebruikt. De native apps maken gebruik van een nieuwe webservicelaag, de 'ChipSoft HiX Application Services'. Deze laag maakt veilige toegang mogelijk.

Stapsgewijs beschikbaar

Het is een vrij forse operatie, vertelt softwarearchitect Remko Nienhuis. Hij legt uit dat ChipSoft stapsgewijs de apps op de markt zal brengen. 'We beginnen met de app voor artsen. De dokter ziet in de app een overzicht van alle patiënten per afdeling of gerangschikt op tijd van zijn geplande operaties. Wanneer een patiënt geselecteerd wordt, krijgt hij of zij toegang tot een dashboard met informatie over speciale status (isolatie, allergie, agressie en beperkingen), medicatie, diagnoses, pathologie, lab-uitslagen en naslagwerk. In eerste instantie is het nog vooral een inzage-app. Later worden extra functies toegevoegd, zoals voorschrijven en wijzigen van medicatie. Mag een patiënt medicatie afbouwen, dan kan de arts dat direct aan het bed invoeren.'
Ordering is een ander onderdeel dat wordt toegevoegd. Via de app kunnen artsen straks de meest gebruikte onderzoeken aanvragen. Tot slot worden ook de Pacs(2)-beelden ontsloten. Niet voor diagnostisch werk, maar voor bijvoorbeeld overleg met de patiënt of ter voorbereiding op een operatie. Nienhuis voegt toe dat mobiele apps een uitstekend hulpmiddel zijn voor standaardtaken. 80 procent is volgens hem prima te doen op een mobile device.

Verpleegkundigen en patiënten

Nienhuis kan nog niet zeggen wanneer extra functionaliteiten of de apps voor verpleegkundigen en patiënten verschijnen. 'We doen geen uitspraken over verschijningsdata. Diverse teams binnen ChipSoft werken gelijktijdig aan de ontwikkeling van de apps. Door deze manier van werken zullen er continu nieuwe versies verschijnen met nieuwe mogelijkheden en verbeteringen.' Wel kan Nienhuis vertellen over de mogelijkheden die de verpleegkundige app krijgt. 'De verpleegkundige app richt zich naast inzage op het verpleegplan en registratie van vitale parameters, pijnscores of decubitus.' Voor patiënten ligt de focus op registratie en invoeren van thuismetingen, zodat zij niet gebonden zijn aan een plek met computer om informatie in te voeren.

Beveiliging

De app voor artsen is in eerste instantie bedoeld voor intern gebruik, via het mobiele netwerk van het ziekenhuis. 'Op de mobiele apparaten zelf worden nooit epd-gegevens opgeslagen waardoor ingewikkelde mobile device management in principe niet noodzakelijk is', vertelt Nienhuis. Toepassingen voor extern gebruik, via internet, zullen in de loop van 2016 verschijnen en bieden aanvullende beveiligingsmaatregelen waaronder een striktere manier van authenticatie. 'Waarschijnlijk gaan we geen gebruikmaken van het DigiD op mobiele toepassingen voor patiënten', vult Nienhuis aan. 'Dat is te onhandig voor mobiele apparaten. We gaan met andere manieren werken tot het e-ID in Nederland beschikbaar is.'

2 reacties

  • j.vantillo@bravis.nl

    Wat is een PAX?

  • HansterBrake

    En als we dan de toepassingen voor extern gebruik zouden koppelen met de native Apps van Unit4 Cura voor VVT en GZ, ontstaan wellicht geheel nieuwe mogelijkheden voor empowerment van cliënten en zorgprofessionals 'op locatie' (POC) ?!

Of registreer u om te kunnen reageren.