Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

‘Fuseer niet voor je één systeem hebt’

Mark van Dorresteijn
Ziekenhuizen met fusieplannen doen er goed aan om eerst één automatiseringssysteem te hebben voordat zij fuseren. Dat tipt Hans Ensing, bestuursvoorzitter van het Bravis ziekenhuis in Zorgvisie ict magazine.
‘Fuseer niet voor je één systeem hebt’

Het Lievensberg ziekenhuis in Bergen op Zoom en het Franciscus Ziekenhuis in Roosendaal zijn per 1 januari 2015 gefuseerd tot het Bravis ziekenhuis. In het magazine kijkt Ensing terug op de fusie en invoering van een nieuw zis/epd en ERP-systeem.

Gezamenlijk automatiseringssysteem

Ensing vertelt dat het ERP in beide ziekenhuizen sterk verouderd was. Bij het Franciscus Ziekenhuis was noodzaak om het epd/zis te vernieuwen, bij het Lievensberg was dat nog niet het geval. Toch werd besloten dat het slimmer was om alles in één keer te vervangen. Ensing: ‘Internationaal onderzoek van Deloitte onder 1600 fusies bevestigde dit: de automatiseringssystemen moeten één zijn. Niet zozeer vanwege de techniek op zich, maar omdat de poli, de OK, de medisch specialisten samen hun epd’s moeten inrichten. Dit samen doen was voor deze partijen een geweldige fusiekatalysator. De bijvangst ervan was veel groter dan we vooraf hadden ingeschat.’ Dat is dan ook wat Ensing alle ziekenhuizen met fusieplannen wil meegeven: fuseer niet voordat je één automatiseringssysteem hebt. ‘De impact van zo’n systeem is enorm groot. Je blijft verschillen in werkwijze tussen de fusielocaties houden als je het niet doet. En als je wilt dat de medisch specialisten fysiek in beide locaties gaan werken, kun je je de administratieve chaos en de fouten die dit met zich meebrengt helemaal voorstellen.’

Zorgvisie ict magazine

Ensing vertelt in een interview meer over de implementatie van het epd/zis en ERP op de ziekenhuislocaties.
Bekijk de inhoudsopgave van het magazine

1 REACTIE

  1. Deze (internationale) wijsheid geldt wellicht ook in de Care – waar veel zorgorganisaties samenwerken of fuseren voor een steeds betere invulling van de cliëntvraag. Ik kan met bijvoorbeeld de winst voorstellen van twee gz organisaties die dagactiviteiten of werkomgevingen delen met elkaar … En, wiens gegevens zijn het eigenlijk en kan 'het beter' door dat met één systeem/ECD te doen? – m.n. als die cliënt gebruikt maakt van 'verschillende zorgorganisaties en/of financieringsstromen'.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.