Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

LUMC gebruikt ‘hersenatlas’ voor datamining

Onderzoekers van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) en de TU Delft publiceren vandaag een onderzoek over de werking van hormonen op de hersenen. De onderzoekers pasten datamining toe op de Allen Brain Atlas, een enorme dataset waarin de activiteit van 20.000 genen in het muizenbrein is vastgelegd. Hierdoor hebben ze een schat aan informatie weten te winnen.
brainvierkant.jpeg

De onderzoekers hoefden zelf nauwelijks proeven uit te voeren: ze maakten handig gebruik van de Allen Brain Atlas. Deze is gemaakt door een groot herseninstituut in Seattle, met honderden miljoenen dollars subsidie van Paul Allen (ex-Microsoft). In de atlas is vastgelegd wáár in het brein 20.000 genen van de muis actief zijn. ‘Voor het hele brein gaat het om 60.000 blokjes van 200 bij 200 micrometer’, vertelt dr. Marcel Reinders (TU Delft). De wetenschappers brachten orde aan in deze enorme berg gegevens en zochten vervolgens naar verbanden. ‘Deze atlas is publiek beschikbaar. Voor onderzoekers biedt de atlas een fantastische mogelijkheid om hun eigen veronderstellingen te toetsen,’ besluit eerste auteur dr. Ahmed Mahfouz (LUMC).

Hormomen
Stress- en geslachtshormonen hebben veel effecten op het brein, bijvoorbeeld op het geheugen en emoties. Maar welke hersengebieden door welke hormonen worden beïnvloed en hoe dat precies verloopt is nog onduidelijk. ‘Onderzoekers kijken vaak naar dezelfde hersengebieden’, vertelt endocrinoloog dr. Onno Meijer (LUMC). ‘Maar er zijn wel 900 gebiedjes die relevant zouden kunnen zijn.’

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.