Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

VZVZ: ‘Elektronisch recept via LSP succesvol’

Redacteur Zorgvisie
Ziekenhuizen kunnen via het Landelijk Schakelpunt (LSP) elektronische medicatievoorschriften naar apothekers sturen. Een test met deze digitale recepten is succesvol verlopen, zegt de Vereniging van Zorgaanbieders voor Zorgcommunicatie (VZVZ).
Apotheek-400-Fotolia.jpg
Foto: Fotolia

VZVZ testte de nieuwe LSP-functionaliteit de afgelopen tijd samen met het Regionaal ZorgCommunicatie Centrum (RZCC), het Máxima Medisch Centrum en vier apotheken. Medisch specialisten van het ziekenhuis stuurden na een gesprek met een patiënt een vooraankondiging van het recept naar de apotheek. Als de patiënt dan met het handgeschreven recept in de apotheek kwam, lag de medicatie al klaar.

Voordelen elektronisch recept
Dit systeem gaat veel veranderen, denkt VZVZ-woordvoerder Alf Zwilling. ‘De voordelen zijn evident, er wordt in de apothekersbranche dan ook al lang gesproken over deze functionaliteit. Het belangrijkste voordeel is dat er medicatiefouten mee kunnen worden voorkomen. Een handgeschreven recept is niet altijd duidelijk, staat er nou 5 milligram of 50? Een medicatiefoutje is zo gemaakt. Maar als het recept van tevoren digitaal wordt verstuurd, is er geen verwarring meer over het handschrift.’ Daarnaast zorgt het versturen via LSP ervoor dat het proces voor apothekers eenvoudiger wordt en dat de wachttijd voor patiënten aan de balie minder lang wordt.

Vooraankondiging officieel recept
Het elektronische medicatievoorschrift geldt voorlopig nog als vooraankondiging van het officiële recept. Reden hiervoor is dat het nog niet mogelijk is om een elektronische handtekening van de behandelend arts toe te voegen. Zwilling: ‘Dat is een detail dat nog moet worden aangepast. Als dit wordt gerealiseerd maken we echte grote voortgang, want dan kan een hele stap in het proces worden overgeslagen, omdat patiënten niet meer zelf met het recept naar de apotheek hoeven te gaan.’

Uitrol in LSP
De medisch specialisten van het Máxima Medisch Centrum en de deelnemende apothekers zijn enthousiast over de nieuwe LSP-functionaliteit. Volgens VZVZ staat niks de landelijke uitrol dan ook nog in de weg. ‘Ziekenhuizen maken natuurlijk wel gebruik van verschillende softwaresystemen. Dus het gaat er nu eerst om dat softwareleveranciers de functionaliteit gaan inbouwen. Als dat is gebeurd kan iedereen elektronische medicatievoorschriften versturen via LSP.’

Dossier Innovatie in  de zorg
Innovatie is nodig om kwaliteit en betaalbaarheid van zorg te garanderen. In dit dossier: nieuws, blogs en achtergronden over zorginnovatie.

1 REACTIE

  1. Het betreft slechts een vooraankondiging van een recept. De elektronische handtekening van de voorschrijver ontbreekt. De patiënt zal ook nog zelf met het papieren recept naar de apotheek moeten gaan. Hooguit weet de apotheek wat eerder dan voorheen dat er een bepaald recept aankomt en kan al iets uitzoeken aan interacties etc. Een definitief elektronisch recept vanuit het ziekenhuis naar de apotheek kan nog lang op zich laten wachten. Daarvoor moet elke voorschrijver in het ziekenhuis een eigen AGB-code hebben. De specialisten hebben die wel, maar de vele arts-assistenten, al dan niet in opleiding, zijn een vlottende bevolking van het ziekenhuis en hebben geen eigen AGB-codes. Ze werken onder mandaat van een specialist. Recepten en specialistenbrieven dragen altijd de AGB-code van specialisten als ze elektronisch vanuit een ziekenhuis verstuurd worden. Door ontbreken van eigen AGB-codes van arts-assistenten is de voorschrijver nu nooit direct elektronisch achterhaalbaar. Pas als alle voorschrijvende artsen in het ziekenhuis identificeerbaar zijn met een eigen AGB-code( of wat daar ooit voor in de plaats komt) kan een echt elektronisch recept verstuurd worden via het LSP naar de apotheek. Het is beslist niet een detail zoals de PR-man van VZVZ Alf Zwilling stelt in bovenstaand artikel. Bovendien is het slechts met 1 ziekenhuissysteem uitgezocht en 1 apotheeksysteem. Er zijn in totaal zo'n zes a zeven verschillende ziekenhuissystemen en 3 verschillende apotheeksystemen.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.