Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

AMC zet smartwatch in voor medicijntrouwheid

Redacteur Zorgvisie
Het Academisch Medisch Centrum (AMC) onderzoekt of jongeren hun medicijnen trouwer slikken als ze daaraan worden herinnerd via een E-Healthplatform of smartwatch. Dat heeft het ziekenhuis vandaag bekendgemaakt.
Emma-400-MedicineMen.jpg
Foto: Medicine Men

Het ziekenhuis gaat de test deze maand uitvoeren bij dertig tieners die dagelijks hiv-pillen moeten slikken. Ze krijgen van het ziekenhuis een smartwatch en toegang tot het E-Healthplatform Emma van Medicine Men. Op het moment dat de patiënt een pil moet nemen, geeft het horloge een trilling af. Hij kan dan via verschillende knoppen laten weten of hij de pil heeft ingenomen, of hij nog even wacht of dat hij de pil niet gaat innemen.

Buddy’s bij smartwatch
Aan de smartwatch zitten ook één of meerdere ‘buddy’s’ verbonden, dit kunnen ouders, vrienden of andere betrokkenen zijn. Als de patiënt laat weten dat hij de pil niet heeft ingenomen of als hij helemaal niks laat weten, kan de buddy contact opnemen om hem eraan te herinneren het wel te doen. De smartwatch zendt de gegevens over het wel of niet slikken van de pillen daarnaast door naar de behandelend arts in het AMC. Als een patiënt de pillen te vaak overslaat, krijgt het ziekenhuis een extra melding.

Meer medicijntrouwheid
Het ziekenhuis wil met dit experiment proberen de jongeren meer autonomie geven over het medicijngebruik en haalt bovendien zo meer informatie op over het slikgedrag van patiënten, laat het AMC weten. Het onderzoek is eerder uitgevoerd bij volwassenen en ouderen, bij hen sloeg het goed aan en verbeterde het de therapietrouw. Fraude is echter niet te voorkomen, laat AMC-kinderarts Dasja Pajkrt weten. ‘We hopen dat het de therapietrouw verbetert, maar ik realiseer me dat het niet altijd gaat lukken. Als iemand geen zin heeft en op zijn horloge indrukt dat hij de pil slikt, maar die gewoon weggooit dan is daar niet veel aan te doen. Maar we denken wel dat we op deze manier slordige jongeren die hun pillen vergeten, of die even minder gemotiveerd zijn, kunnen helpen.’

Dossier Apps
Zorgverleners en patiënten maken steeds vaker gebruik van medische apps op hun smartphone of tablet. Apps maken zorgregistratie en zelfmanagement eenvoudiger. Apps zijn er voor alle platformen: Android, Windows en iOS. Toch werken zorgverleners opvallend vaker met de iPhone of iPad in hun werk.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.